Hyppää sisältöön

Pahvilaatikko kuivattaa sienet yhdessä yössä

Sienikoira Rositan kanssa metsässä kulkeva Juha Väisänen on tänä vuonna saanut sieniä yli omien tarpeidensa. Suppilovahverot ja kanttarellit kuivataan omatekoisessa kuivurissa, jonka mies on itse valmistanut pahvista ja auton sisätilalämmittimestä.

Sienet menossa kuivuriin. Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Kajaanin Lehtikankaalla Juha Väisäsen kodissa hurisee ainutlaatuinen sienikuivuri. Tavallisesti masiina sijaitsee kellarissa.

- Sieniä kuivattaessa irtoaa niin voimakasta hajua, että ei tätä laatikkoa passaa ihan keittiöön jättää. Mutta nyt toin sen tänne päivänvaloon, jotta voin näyttää kuinka se toimii.

Pelkkä ilmavirta riittää

Juha Väisäsen mielestä kaupasta ostetut mallit ovat arvokkaita ja siksi oma keksintö tuntuu mieluisalta.

- Pahvia, muutama ritilä ja auton sisätilanlämmitin riittävät. Kokemus on osoittanut, että yksi yö riittää kuivattamaan kolme ritilällistä sieniä. Ei tässä tarvitse edes olla kovin tarkkana määrien kanssa.

Sienen kuivaaja kuitenkin korostaa, että laatikon sisällä pitää ilman kiertää tarpeeksi hyvin. 

- Olen leikannut tähän sellaiset tuuletusluukut, jotta syntyy tavallaan ristiveto, muuten sienet jäävät kosteiksi ja menevät pilalle. Ilma tulee lattiantasosta, ja sen pitää päästä esteettömästi pois tilasta, eli lämmitin ei saa olla suljetussa tilassa. En ole laittanut siihen edes lämpöä päälle, pelkkä ilmavirta riittää.

Pahvista kuivuria narulla sitoessaan Juha Väisänen toteaa ideoivansa muitakin laitteita uusiokäyttöön. Sienikuivurin kanssa kellarissa sijaitsee myös jääkaapista valmistettu kalasavustamo.

Kuivattu sieni musertuu hyppyselliseksi

Kalamiehenä tunnettu Juha Väisänen sanoo viihtyvänsä myös sienten äärellä ja erityisesti puhdistaminen sujuu häneltä helposti.

- Tähän pahviseen sienikuivuriin mahtuu noin sangollinen sieniä, ja ne ovat tänä syksynä kertyneet hirmuisen helposti, kun on tuo koira mukava. Suppilovahverot ovat näin syksyllä kasvaneet tosi isoiksi. Ja siihen on tottunut, että kuivauksen jälkeen iso määrä hupenee pieneksi kasaksi.

Kuivurissa käynyt sieni musertuu raavaan miehen kädessä lähes jauheeksi. Väisäsen taloudessa sienet ovat mukana arjessa ja juhlassa.

- Sienikeitto on meidän herkkua, lisäksi käytämme sieniä ihan mausteena vaikka jauhelihakastikkeessa. Jouluna useat tuttumme tulevat saamaan sieniä lahjaksi lasipurkeissa.

.
.