1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cronberg kummastelee Nobelin myöntämistä EU:lle

Vielä jokin aika sitten yli puolet kansalaisista luotti Euroopan unioniin – nyt vain joka kolmas, europarlamentaarikko Tarja Cronberg vertaa.

Ulkomaat
Loukkaantunut nainen nojaa mellakka-aitoihin talouskriisin vaikutuksia vastaan protestoineen mielenosoituksen aikana.
Loukkaantunut nainen nojasi mellakka-aitoihin talouskriisin vaikutuksia vastaan protestoineen mielenosoituksen aikana Madridissa 25. syyskuuta.Dominique Faget / AFP / Lehtikuva

Europarlamentaarikko ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg (vihr.) kummastelee Nobelin rauhanpalkinnon jakamista Euroopan unionille. Cronbergin mukaan Suomen Rauhanliitto on toivonut, että palkinto jaetaan ruohonjuuritason toimijalle. Cronbergin mukaan palkinto on saanut yhä enemmän tunnustuspalkinnon luonteen.

Presidentti Obamalle palkinto myönnettiin hänen hyvistä aikeistaan ja nyt EU:lle siitä, että kriisissä vaikeroiva yhteisö on pystynyt yhdistämään koko maanosan, Cronberg sanoo.

- On ironista, että tämä tapahtuu tilanteessa, jossa EU etenee useilla eri nopeuksilla ja etäisyys kansalaisten ja poliittisen eliitin välillä on kasvamassa.

Vielä jokin aika sitten yli puolet kansalaisista luotti Euroopan unioniin – nyt vain joka kolmas, Cronberg vertaa.

Cronberg uskoo, että Nobelin komitea on toivonut, että rauhanpalkinto kiinnittää huomion Euroopan yhteisön saavutukseen 70-vuotisesta rauhasta.

- Tilanne, jossa yli puolet Etelä-Euroopan nuorista on työttöminä, on räjähdysaltis. Toivon, että palkinnon myötä EU panostaa nuorten työllisyyteen, Cronberg lisää.