Venäläisäiti: Suomalaisten viranomaisten annettava luotettavaa tietoa venäjäksi

Venäläinen äiti, Ivanova, on ollut tekemisissä suomalaisen sosiaalitoimen kanssa. Hän kuvailee suomalaista systeemiä luotettavaksi. Viranomaiset ovat selittäneet asioita, joista Venäjällä ei ole tietoakaan. Ivanovan mukaan venäläiset naiset kertovat medialle maksusta valheellisia tarinoita Suomesta.

Kotimaa

- Minusta tuntui, että en osaa kasvattaa lasta. Sitten yritin kovasti ja olin ihan puhki ja lopussa.

Ivanova pyysi psykologilta apua ongelmalliselle pojalleen. Psykologi otti yhteyden sosiaalitoimeen ja siitä lähti liikkeelle perhetyö. Alussa tilanne oli hänelle täysin vieras ja koko tilanne tuntui hyvin epämiellyttävältä.

Sosiaalitoimen perhetyö kuitenkin kertoi Ivanovalle, ettei hän ole huono äiti, vaikka niin luuli. Suurimpina yllätyksinä hänelle tulivat viranomaisten kotikäynnit. Viranomaiset auttoivat arjessa esimerkiksi siivoamalla ja laittamalla ruokaa. Erityisesti Ivanovaa yllätti tapa, jolla viranomaiset osasivat käsitellä ongelmallista lasta.

- Perhetyötä oli todella hankala hyväksyä. Mutta nyt loppujen lopuksi, kyllä se kannatti. Olen kiitollinen ja tiedän, että saan apua. Mielestäni voin luottaa niihin virkamiehiin.

Venäjällä asenne on sellainen, että perheasioita ei saa viedä minnekään

Ivanova

Venäläisten äitien on vaikea löytää vertaistukea, koska ongelmista ei uskalleta puhua. Asenne puhumattomuuteen kulkee syvällä venäläisissä juurissa. Ivanova on tuntenut tilanteesta syvää häpeää.

- Venäjällä asenne on sellainen, että perheasioita ei saa viedä minnekään. Vanhempani eivät hyväksy tilannetta edelleenkään. Heidän mielestään se ei ole hyvä asia lapselle.

Ivanova kertoo Yle Uutiset Suoralle linjalle, että vaikein vaihe oli luottamuksen rakentaminen virkamiehiin.

Naiset valehtelevat maksua vastaan

Ivanovan mukaan suurin osa venäläisten väärinkäsityksistä johtuu silkasta tiedon puutteesta suomalaista systeemiä kohtaan. Hänen mielestään asioista pitäisi olla enemmän oikeaa tietoa venäjäksi. Ivanova ei tiennyt perhetyöstä mitään ennen kuin se aloitettiin.

- Kun perhetyö aloitetaan, kukaan ei puhu mitä se tarkoittaa. Sanottiin vain, että nyt selvitys alkaa. Mikä selvitys? Mitä ne tarkalleen selvittää?

Ilmoitetaan, että nyt selvitys alkaa. Mitä ne tarkalleen selvittää?

Ivanova

Ivanova haluaisi kertoa tarinansa venäjäksi, mutta pelkää vihaisia yhteydenottaja venäläisiltä naisilta. Hänen mukaansa Venäjällä liikkuu paljon valheellisia ja maksettuja tarinoita suomalaisesta systeemistä. Monet naiset valehtevat maksua vastaan asioita venäläisille tiedotusvälineille.

- Haluaisin sanoa venäläisille, jotka uskovat, että asia on niin, miten venäläinen media nyt kuvailee. Näin nämä asiat eivät ole.