1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Suomen ainoa viittomakielinen teatteri täyttää 25 vuotta

Suomen ainoa viittomakielinen ammattiteatteri, Teatteri Totti viettää 25-vuotista taivaltaan tänä viikonloppuna. Teatteri Totti on ollut merkittävä kuurojen oman kielen, viittomakielen sekä kuurojen kulttuurin esiintuojana myös kuulevalle yleisölle. Aluperin harrastajien voimanponnituksena toimintansa aloittanut teatteri pyrkii nyt itsenäiseksi ammattiteatteriksi.

Teatteri Totin vuonna 2010 valmistunut Meikäläiset-näytelmä kertoi kuurojen vanhempien kuulevista lapsista. Kuvassa Mari Saarikoski ja Dawn Jani Birley.

Kuurojen teatteri perustettiin 25 vuotta sitten harrastajavoimin. 25 toimintavuotensa aikana teatteri on muuttunut toiminnaltaan ammattimaisemmaksi. Vuonna 2005 teatterin nimeksi vaihdettiin Teatteri Totti.

Tänä viikonloppuna teatteria muistetaan mm. Helsingissä järjestettävillä juhlilla ja teatterityöpajalla. Juhlavuoden näytelmässä "Yhdistystarinoita" ympyrä sulkeutuu, sillä näytelmä on toteutettu jälleen lähes täysin harrastajavoimin.

Teatteri Totti on ollut merkittävä kuurojen oman kielen, viittomakielen sekä kuurojen kulttuurin esiintuojana myös kuulevalle yleisölle. Toimintansa aikana on tuottanut näytelmiä, tanssia, pantomiimia ja myös maailman ensimmäisen viittomakielisen oopperan.

Askel itsenäisen ammattiteatterin suuntaan otettiin viime keväänä, kun Kuurojen Liiton hallitus päätti, että Teatteri Totille pyritään perustamaan oma kannatusyhdistys.

Päätöksen pohjana oli selvitysmiesten raportti, jonka mukaan toimiminen taloudellisesti itsenäisenä ammattiteatterina auttaisi kehittämään Teatteri Tottia tehokkaimmin ja toimimaan yhteistyöttä muiden teatterien kanssa.

Kannatusyhdistys on mahdollista perustaa aikaisintaan ensi vuonna. Ainakin siihen saakka teatteri jatkaa toimintaansa Kuurojen liiton alaisuudessa.