1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Ranskalainen faabeli: Kuinka tappelukukosta tuli hiirulainen ja taas elefantti

Ranskan parlamentti on hyväksynyt selvin luvuin EU:n uuden budjettikurisopimuksen. Hyväksynnän ympärille kiertyy kuitenkin tarina, joka on pakko kertoa.

Tämä on siis ranskalainen tarina siitä, kuinka riitaa haastavasta tappelukukosta tuli hiiri, mutta jolle kotiin palattuaan oli kuitenkin kasvanut mystisesti elefantin voimat. Voimat, joilla kykeni ihmetemppuun.

Symboliikkaa tihkuvan eläinsadun päähenkilö on Ranskan presidentti Francois Hollande.

Olipa kerran vaalit, siis tarkalleen ottaen viime keväänä. Ranskalaiset olivat täysin kyllästyneet oikeistopresidentti Nicolas Sarkozyyn. Hän oli talousuudistuksissaan monien mielestä epäreilu, mutta mikä pahinta, hänestä oli tullut naapurin mahtavan liittokansleri Angela Merkelin edessä selkärangaton mato.

Merkel taas oli vähän kuin Euroopan viisain pöllö, joka tiesi kaiken, joka oli tehnyt lähes aina kaiken oikein ja siksi myös hänellä oli oikeus päättää kaikesta. Sarkozy nyökytteli. Merkel vei, Sarkozy vikisi. Saksan budjettipolitiikan, säästöjen ja jo ajat sitten tehtyjen talousuudistusten tie oli oleva myös Ranskan tie.

Mato yritti ja yritti, myönsi kaiken ja koetti olla vakuuttavasti itsekin samaa mieltä. Ranskan kolmen A:n luottoluokitus piti säilyttää, ja siihen tarvittiin kriisissä olevan euroalueen kahden mahtimaan yksimielisyyttä. Saksa tiesi mitä teki, Merkel näytti jo hetken aikaa olevan koko euroalueen ainoa alfa-naaras.

Kriisin pahentuessa Sakorzy ja Merkel saivat lähes kaikki muut EU-maat perässään sitoutumaan tiukkaan budjettikuriin. Talouskriisin asteittain punaiselle paukauttamat alijäämät pitää saada kuriin lähivuosina.

- Ranskalla on kaikki mahdollisuudet säilyttää vaikutusvaltansa. Jos haluamme säilyttää yhteiskuntajärjestelmämme ja elämäntapamme, meidän on muututtava, Sarkozy yritti perustella Saksan hännystelyään ja muutoshalujaan.

Viime kevään vaalikampanjassa tämä peli ei Francois Hollanden ja hänen kannattajiensa mielestä vedellyt ollenkaan. Hollande muuttui tappelukukoksi.

- Ranska ei ole mikä tahansa maa! Rouva Merkel ei voi päättää kaikesta yksin! Hollande keuhkosi.

- Jos minut valitaan presidentiksi, matkaan ensi töikseni Berliiniin ja vaadin budjettisopimuksen uudelleen neuvottelemista, Hollande uhosi.

Hollande vaatisi sen luonteen muuttamista, sillä budjettikuri kuulostaa Ranskassa aika pahalta. Viimeksi maassa oli ollut ylijäämäinen budjetti lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Täällä ei kituuttamisesta pidetä.

No, sitten Hollande valittiin presidentiksi.Ensi töikseen hän lähtikin Berliiniin iskemään nyrkkiä pöytään. Pam, pam, pam, paukuttelua haluttiin kuulla Pariisiin asti.

Mutta neuvoteltiinko sopimusta uudelleen? - Ei, joutui vastaamaan tähän ranskalaistoimittajan kysymykseen Hollanden pääministeri Jean-Marc Ayrault.

Ranskalaispoliitikolta yllättävän suora ja ymmärrettävä vastaus. Ainoa tappelukukon vaatima kasvuelementti oli ilmoitus noin 130 miljardin euron kasvupaketista, joka raavittiin kokoon pääasiassa EU:n eri investointi-instituutioiden tileillä makoilleista rahoista. Kasvupakettia oli tosin valmisteltu EU-elimissä jo kuukausia, Ranskassa paketin nimiinsä ominut Hollande säilytti kuitenkin osittain kasvonsa. Mutta vain osittain. Monelle tappelukukko näyttäytyi yht'äkkiä hiirulaisena, josta keväisen uhon tuoma karisma oli haihtunut johonkin Berliinin ja Pariisin välille.

Tuo vihattu, parjattu budjettisopimus oli siis yhä siinä, kirjaimellisesti muuttumattomana. Ryökäle. Menisi pois. Hus.

Aika kului. Hollandellekin tuli syksy ja samalla totuuden paikka. Budjettisopimus pitäisi nyt viedä parlamentin läpi. Ja voi taivas! Voitteko kuvitella sitä vastakkaisten mielipiteiden mölinää jota ranskalaiset tiedotusvälineet olivat täynnä.

Viikkokausia näytti siltä, että sosialistien omat rivit hajoavat jyrkästi kahtia. Näytti myös siltä, että Hollande tarvitsisi vieläpä oikeiston ääniä budjettisopimuksen läpi viemiseksi parlamentissa. Se olisi kahtiajakautuneessa poliittisessa kentässä t-o-d-e-l-l-a noloa, ja sellaisessa tilanteessa isommankin hiirulaisen voisi kuvitella haluavan vajota syvälle maan alle.

Mutta kaiken hälyn keskellä ruutuihin lävähti äänestystulos.

Alahuone: 477-70

Ylähuone: 307-32

Alahuoneessa sosialisteista vain 20 äänesti sopimusta vastaan. Hiirulaisesta oli taas tullut elefantti, ainakin omiensa silmissä. Faabelin kertoja huomasi taas, että perin omituisia nuo gallialaiset.