1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettipoliisi levittäytyy entistä useampiin yhteisöpalveluihin

Helsingin nettipoliisi laajentaa toimintaansa verkossa yhä usemmille yhteisösivustoille. Nettipolisiin profiili löytyy nyt myös YouTube-, Suomi 24- ja Kuvake-palveluista. Jo aiemmin virtuaalipoliisin on tavoittanut muun muassa Facebookista, Hommaforumilta ja IRC-Galleriasta.

Kotimaan uutiset
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Nettipoliisille tulee ilmoituksia eri netin palveluihin liittyvistä rikoksista, esimerkiksi kiusaamistapauksista. Usein kiusaaminen päättyy poliisin yhteydenottoon, eikä järeämpiä toimia tarvita.

Helsingin kolme nettipoliisia olivat vastanneet tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä jo yli 3000 yksityisviestiin pelkästään Facebookissa. Määrä on kasvanut tuhannen vuositahtia. Sähköpostivastauksia on lähtenyt runsas tuhat.

Viestit ovat johtaneet yli kahteensataan poliisitoimeen, joista tavallisin on "virtuaalinen huomautus". Etenkin kunnianloukkaustapaukset ovat nousussa ja niistä valtaosa on aikuisten välisiä riitoja.

Vihjeitä tulee etenkin huumausaineisin liittyen; erilaisia vihjeitä on lähetetty eteenpäin tutkintaan 72. Rikosilmoituksia on tänä vuonna kirjattu 25. Niistä valtaosa liittyy seksuaalirikoksiin, joiden määrä on kuitenkin selvästi laskussa. Nettipoliisi arvelee, että vanhemmat ovat entistä valveutuneempia ja seuraavat jälkikasvunsa toimintaa verkossa aikaisempaa paremmin.

Rajallisten resurssien takia nettipoliisi ei vastaile esimerkiksi lupa-asioita koskeviin kyselyihin, vaan keskittyy netti-ilmiöihin liittyviin asioihin oman piirinsä alueella.

Lue seuraavaksi