1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on menossa valvomaan Islannin ilmatilaa

Puolustusministeri Carl Haglund uskoo, että hallitus ratkaisee asian kuukauden sisällä. Norjalainen Aftenposten kertoo, että Suomen hävittäjät tulevat puolustamaan Islantia norjalaisten komennossa.

politiikka
Kuva Aftenposten-lehden verkkosivuilta.
Yle Uutisgrafiikka

Aftenposten kertoo presidentti Sauli Niinistön vahvistaneen valtiovierailullaan Norjassa, että sopimuksen yksityiskohdat ovat loksahtamassa paikoilleen.

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan hallitus ratkaisee asian lopullisesti kuukauden sisällä.

- Kyllä minun arvioni mukaan henki tämän asian ympärillä on erittäin myönteinen, niin hallituksen kuin eduskunnan keskuudessa Tässä on nyt tiettyjä reunaehtoja, joita selvitetään ja niiden pohjalta tehdään lopullisia päätöksiä. Mutta kyllä minä toivon ja uskon että tämä mahdollistuu, Haglund (RKP) sanoo.

Avoinna olevat kysymykset liittyvät lakeihin, rahoitukseen ja Ruotsin ratkaisuun. Koko valmistelun ajan Suomi on ollut tiiviisti yhteydessä Ruotsiin.

- Tärkeä reunaehto on, että Ruotsin kanssa päädymme yhteisesti tähän ratkaisuun.

Kolmen viikon valvontatehtävä

Suomi ja Ruotsi valvoisivat Nato-maa Islannin ilmatilaa Norjan komennossa keväällä 2014, kolmen viikon ajan. Matkaan lähtisi kolme Hornet-hävittäjää ja noin 30 - 40 henkilöä. Puolustusministeriö arvioi operaation maksavan 200 000 - 300 000 euroa.

Haglundin mukaan Suomi pitää Islannin ilmavalvontaa yhteispohjoismaisena harjoituksena. Suomi ja Ruotsi valvoisivat ilmatilaa, mutta varsinaiset tehtävät jätettäisiin operaatiota johtavalle Nato-maa Norjalle.

Islannin ilmatilan valvonnasta huolehtii rauhan aikana Nato, sotatilanteessa puolustuksesta vastaa Yhdysvallat.

Virkamieslähteiden mukaan Suomi pääsisi Islannissa näyttämään osaamistaan ja saisi kokemusta toiminnasta Suomen lähialueiden ulkopuolella. Ilmavalvonta yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa sopisi myös pohjoismaisen ja EU-maiden yhteistyön syventämiseen.

Lue seuraavaksi