1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian tilanne pahentunut hälyttävästi

Tarkkailijoiden mukaan ainakin 240 ihmistä sai eilen surmansa eri puolilla Syyriaa käydyissä taisteluissa. Viimeaikaiset tapahtumat kertovat maan tilanteen pahentuneen jyrkästi lyhyellä aikavälillä.

Syyrian opposition mukaan ainakin 92 Syyrian hallinnon sotilasta sai surmansa maassa käydyissä taisteluissa eilen torstaina. Koko maaliskuussa 2011 alkaneen Syyrian kansannousun aikana yhtä monta maan hallinnon sotilasta ei ole kuollut yhden päivän aikana.

Uutistoimisto SANA:n mukaan taisteluita on käyty eri puolilla maata ja myös kymmenet kapinalliset ovat saaneet surmansa.

Tietoja ei ole voitu puolueettomasti vahvistaa, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan viimeaikaiset luvut kuolenuhrein korkeasta märästä heijastelevat Syyrian tilanteen nopeaa pahentumista.

Brittitarkkailijoiden mukaan eilinen oli yksi verisimmistä päivistä koko Syyrian kansannousun aikana. Eri puolilla maata käydyissä taisteluissa sai surmansa yhteensä ainakin 240 ihmistä. Tarkkailijoiden mukaan kuolleista 92 oli maan hallinnon sotilaita, 67 kapinallistaistelijoita ja 81 siviilejä.

Vaikka kansainvälinen huomio Syyrian tilanteessa on viimepäivinä kohdistunut Turkin rajalle, yhteenotot muun muassa Aleppon, Daskoksen ja Homsin kaupungeissa ovat yhä päivittäisiä.

Syyrian kapinalliset ottivat perjantaina haltuunsa Aleppon pohjoispuolella sijaitsevan lentotukikohdan. Syyrian hallinnon joukot ovat kokeneet päivän aikana tappioita useilla rintamilla eri puolilla maata, Aktivistit kertovat.

Kapinallisten kerrotaan surmanneet 14 maan hallinnon joukkojen sotilasta perjantain aikana Daraan maakunnassa. Myös kuusi kapinallistaistelijaa sai surmansa perjantaina maaseudulla maan eteläosassa armeijan tarkastuspisteellä käydyssä taistelussa, ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin sanoi.