Hyppää sisältöön

YK: Lapsiavioliittojen määrä jyrkässä kasvussa

Avioliitto nuorella iällä voi olla tytöille hengenvaarallinen. Lapsiavioliittojen vuoksi tyttöjen koulutus jää usein kesken ja heidän mahdollisuutensa työllistyä ovat huonot, mikä synnyttää taloudellista riippuvuutta.

Lapsiavioliittojen määrä maailmassa on jyrkässä kasvussa, selviää YK:n julkaisemasta raportista. Seuraavan vuosikymmenen ajan vuosittain yli 14 miljoonaa tyttöä astelee avioliiton satamaan alaikäisenä ja määrä on kasvussa, järjestö raportoi.

Vuosien 2021 ja 2030 välillä järjestö uskoo määrän kasvavan yli 15 miljoonaan, selviää YK:n väestörahaston (UNFPA) raportista.

Samalla kun lapsiavioliittojen määrä lisääntyy, myös lapsia synnyttävien lasten määrä lisääntyy, mikä taas lisää tyttöjen kuolleisuutta, järjestö huomauttaa.

Avioliiton solmiminen nuorella iällä johtaa usein tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen, taloudelliseen riippuvuuteen ja vaikeuksiin löytää työtä kodin ulkopuolelta. Lapsiavioliitot voivat myös johtaa köyhyyden kierteeseen ja sukupuolitautien, kuten HIV-infektioiden lisääntymiseen.

- Kulttuureissa, joissa lapsiavioliitot ovat yleisiä, perheet voivat ajatella, ettei tyttölasten koulutukseen kannata sijoittaa, UNFPA:n johtaja Babatunde Osotimehin huomauttaa.

Osotimehin käynnisti viime vuonna maailmanlaajuisen kampanjan, joka kehottaa maailman valtioita satsaamaan nuorten ja etenkin naisten koulutukseen. Hänen mukaansa kouluttamattomat tytöt menevät kolme kertaa todennäköisemmin naimisiin ennen kahdeksattatoista ikävuottaan toisen asteen tai korkeamman koulutuksen saaneisiin verrattuna.

41 maailman maassa vähintään kolmannes 20-24-vuotiaista naisista on mennyt naimisiin alle 18-vuotiaana. Nigeria johtaa tilastoa, siellä luku on 75 prosenttia.