Tyytyväinen Niinistö Norjasta kotiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on päättänyt kolmipäiväisen valtiovierailunsa Norjaan.

Ulkomaat
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio sekä Norjan kruununprinssi Haakon Tromssan lentokentällä presidenttiparin lähtiessä takaisin Suomeen.
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio sekä Norjan kruununprinssi Haakon Tromssan lentokentällä presidenttiparin lähtiessä takaisin Suomeen 12. lokakuuta.Yle

Niinistö kieltäytyi kotimatkalla ennakoimasta päätöstä Islannin ilmavalvontaan osallistumisesta, mutta toisti Suomen kannalta asiassa olevan enemmän plussia kuin miinuksia. Niinistö muistutti kuitenkin, että nato-maa Islannin valvontaan lähdetään yhdessä ja vain yhdessä Ruotsin kanssa. Niinistö kuvaili Norjan toimivan mahdollisissa valvontavuoroissa kuin isoveli, koska on Nato-maa.

Niinistön mukaan Norjan matka osoitti, että pohjoismaisen yhteistyön merkitys näyttäisi olevan kaikin tavoin vahvistumassa. Vierailu päättyi pohjois-Norjan Tromssaan, jonka talousnäkymiä Niinistö kuvaili koko muun arktisen alueen tavoin lupaaviksi.

Ennen Norjan matkaa Niinistö oli tehnyt vain yhden valtiovierailun, Ruotsiin. Valtiovierailu on puitteiltaan komein ja sisältää näyttäviä seremonioita. Niinistöstä ne sujuivat hyvin, koska Norjan kuningasperhe loi vierailulle niin ystävälliset puitteet.