THL pelkää rokotekauhua

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos pelkää, että suomalaiset jättävät kausi-influenssarokotteen ottamatta uuden influenssarokotuskohun seurauksena.

Kotimaa
Terveydenhoitaja vetämässä rokotetta lääkeruiskuun.
Yle

THL:n uuden tutkimuksen mukaan yhtenä rokotteena kausi-influenssarokotuksissa käytetyn Fluarix-rokotteen pelätään altistavan narkolepsialle.

Fluarixia suositellaan enää käytettäväksi yli 65-vuotiaille, koska sen ikäisille sikainfluenssarokotteesta ei ole aiheutunut narkolepsiaa.

Varsinaisesti influenssarokotukset alkavat Suomessa vasta marraskuussa, mutta yksityisillä lääkäriasemilla on ehditty antaa Fluarix-rokote jopa sadoille ihmisille tänä syksynä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek rauhoittelee, että Fluarix-rokotteen riski on äärimmäisen pieni ja rokotteen ottamatta jättämisestä saattaa olla suurempi haitta.

THL on varannut kausi-influenssarokotuksiin Fluarixin lisäksi Vaxigrip-rokotetta, jota suositellaan nyt alle 65-vuotiaiden rokotuksiin.

Nohynekin mukaan kausi-influenssarokotuksella voidaan välttää jopa tuhat kuolemantapausta, jos kaikki riskiryhmiin kuuluvat ottavat rokotteen.

- Vaakakupissa on teoreettinen riski ja toisaalta ihan se, että näytön kautta tiedetään miltä kaikilta taudeilta ja seuraamuksilta kausi-influenssarokote voi suojella, sanoo Nohynek.

Muun muassa Ruotsissa ja Norjassa Fluarix-rokotetta suositellaan edelleen kaikenikäisille.