1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bambuser streamaa Syyrian sodan verkkoon

Syyrian hallitusta vastustavat aktivistit saavat yllättävää sivustatukea - pienestä ruotsalaisesta IT-yrityksestä.

Ulkomaat

Tukholmassa toimiva Bambuser-yhtiö lataa konfliktialueilta saapuvia videoita internetiin ja jakaa niitä kansainvälisille tiedotusvälineille.

Entisen polkupyörätehtaan tiloissa Tukholman Kungsholmenilla päätteen äärellä istuu pikkuyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hans Eriksson.

- Nämä ovat kuvia Damaskoksen esikaupungista, jossa aamuisin haudataan yön iskuissa menehtyneitä, Eriksson selvittää ruudulla pyörivää synkkää videonpätkää.

Bambuser on Syyrian aktivistien suosiossa. Kuva tulee perille huonompienkin yhteyksien päästä, kunhan lähettäjällä on käytössään kännykkäkamera ja internetyhteys.

- Kuka tahansa voi näyttää, mitä todella tapahtuu, juuri silloin kun se tapahtuu, Eriksson sanoo.

Väylä maailman tietoisuuteen

Kuvien aitoudesta voi Erikssonin mukaan olla käytännössä varma, koska Bambuserilla on tiiviit kontaktit videoiden lähettäjiin. Esimerkiksi Syyriasta monet lähettävät materiaalia jopa henkensä kaupalla.

Jotkut kuvien lähettäjät ovat myöhemmin menehtyneet ja ainakin yksi on loukkaantunut kranaatinsirpaleista videota Bambuserille lähettäessään.

- Se on raskasta. Tekee myös kipeää nähdä näitä kuvia tapetuista ihmisistä ja teloitetuista lapsista. Se jättää sieluun jäljen, Erikson sanoo.

Bambuserilla on yhteistyösopimus amerikkalaisen uutistoimistojätin AP:n kanssa. Videoita ovat käyttäneet myös muut suuret mediatalot, kuten CNN, BBC ja Reuters.

Syyrialaisen kännykkäkameran otokset voivat siis tavoittaa koko maailman.

Tavoitteina demokratia ja voitollinen bisnes

Vuonna 2007 aloittanut Bambuser nousi Lähi-idän aktivistien suosioon niin kutsuttuna arabikeväänä. Sittemmin palveluja ovat käyttäneet niin Venäjän oppositio, Espanjan leikkauspolitiikan vastustajat kuin Washingtonin kapitalismikriitikotkin.

Pyyteettömästi Bambuser ei toimi, tarkoitus on tehdä rahaa. Toistaiseksi toiminta on tappiollista, mutta 12:n työntekijän yhtiön markkina-arvo voi olla korkea.

Vuosi sitten Googlen kerrottiin olleen kiinnostunut Bambuserin ostamisesta. Hans Eriksson sanoo, ettei firman myyminen jättivoitolla ole ainakaan päätarkoitus.

- Ei sellaista voi odottaa. Sitä tekee työnsä niin hyvin kuin osaa ja sitten nähdään mitä tapahtuu, sanoo Bambuserin hallitusta johtava Hans Eriksson.

Bambuserilla on toimisto ja kaksi yhtiön perustajiin kuuluvaa työntekijää myös Suomessa.

Lue seuraavaksi