KSML: Jorma Ollila vaatii radikaaleja rakenneuudistuksia

Jorma Ollila haluaa palkanmuodostuksesta enemmän Suomen kilpailukykyä tukevan. Myös verojärjestelmälle pitäisi tehdä kokonaistarkastelu, Shellin hallituksen puheenjohtaja esittää.

Kotimaa
Jorma Ollila
Yle

Öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila vaatii radikaaleja rakenteellisia uudistuksia Suomeen,Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun)kertoo.

Ollila esittää, että Suomen hallituksen on ensi kevääseen mennessä laadittava strategia Suomen kilpailukyvyn palauttamiseksi.

- Yksi keskeinen osa sitä on työmarkkinoiden kehittäminen niin, että palkanmuodostus tukee kilpailukykyä ja että työvoiman uudelleen kohdentaminen tehostuu, Ollila sanoi Jyväskylän Klubin 100-vuotisjuhlissa.

Ollilan mukaan nopean ja suhteellisen vakaan kasvun oloissa melko hyvin toimineet työmarkkinat eivät sovi edessä oleviin hitaan kasvun ja epävarmuuden oloihin. Hänen mielestään Suomen kustannuskilpailukyky on rapautunut.

- Näin on tapahtunut aikana, jolloin on ollut sekä liittokohtaisia sopimuksia että niin sanottu raamisopimus, Ollila sanoi.

Jotta kilpailukyky kohenisi, tulisi verojärjestelmälle Ollilan mielestä tehdä kokonaistarkastelu. Sen sijaan palkanalennuksia Ollila ei esitä.

- Vaikka monet uudet verokannustimet ovat todennäköisesti hyödyllisiä, järjestelmään tehdyt poikkeukset uhkaavat kaventaa veropohjaa ja tehdä järjestelmästä turhan monimutkaisen.

- Hetemäen työryhmän pitkälti sivuutetut ehdotukset muodostavat hyvän pohjan kokonaisuudistukselle, Ollila sanoi.

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama työryhmä esitti vajaa pari vuotta sitten verotuksen painopisteen siirtämistä maltillisesti työn verotuksesta kulutusverotukseen. Lisäksi se esitti painopisteen siirtämistä yhteisöverotuksesta henkilötason pääomatuloverotukseen.