Belgian hollanninkielisille separatisteille jytkyvoitto paikallisvaaleissa

Hollanninkieliselle Flanderille isoa autonomiaa ajava puolue on päihittämässä hallitsevat sosialistit jopa näiden ydinalueella Antwerpenissä. Separatistit tähyävät jo parlamenttivaaleihin.

Ulkomaat

Belgian pohjoisen hollanninkielisen osan suurta autonomiaa vaativat separatistit ovat lisänneet rajusti kannatustaan Belgian paikallisvaalissa. Selvimmillään muutos näkyy Antwerpenissä, jossa separatistisen Uuden Flanderin liiton NV-A:n ja sosialistipuolueen johtajat mittelivät voimiaan.

Kun äänistä oli laskettu melkein kaikki - eli 98 prosenttia- NV-A:n johtaja Bart De Wever oli viemässä Belgian toiseksi suurimman kaupungin Antwerpenin pormestarin viran selvin luvuin sosialisteilta, jotka ovat hallinneet kaupunkia 90 vuotta.

De Wever oli saamassa äänistä 37,7 prosenttia ja sosialistipuolueen puheenjohtaja Patrick Janssens 28,6 prosenttia.

De Weverille paikallisvaalit ovat vain välitavoite. Hän on jo ilmoittanut, että päätavoitteena on suurvoitto vuoden 2014 parlamenttivaaleissa ja Belgian hallituspolitiikan tuntuva muutos. Hänen mukaansa vauras hollanninkielinen Flanderi tukee aivan liian avokätisesti sitä köyhempää ranskankielistä Valloniaa.

Viiden prosentin pienpuolueesta maan suurimmaksi

Paikallisvaaleissa kuusi vuotta sitten NV-A oli vielä pienpuolue, jota äänesti viisi prosenttia, mutta parlamenttivaaleissa kaksi vuotta se nousi ykköseksi 18,5 prosentin kannatuksella. Viime aikojen mielipidekyselyt ovat näyttäneet puolueelle jopa 40 prosentin kannatusta.

Parlamenttivaalien jälkeen De Wever näytti voimiaan viivästyttämällä hallituksen muodostamista ennätykselliseen 541 päivään vaatiessaan Fladerille lisää alueellista päätäntävaltaa. Tavoite ei onnistunut.

Belgian monimutkaisen vaalitavan vuoksi paikallisvaalituloksen laskenta etenee verkkaisesti. Äänestäminen on Belgiassa lain mukaan pakollista, mutta oikeusministeri Annemie Turtelboom on sanonut, ettei rangaistuksiin ryhdytä.

Lähteet: AFP, AP