Kambodzhan kuningas Sihanouk on kuollut

Kambodzhaa puoli vuosisataa johtanut kuningas Sihanouk on kuollut. Useita vuosia maanpaossa elänyt playboy-kuningas oli kansansa keskuudessa hyvin suosittu.

Ulkomaat
Kambodzhan entinen kuningas Norodom Sihanouk puhumassa tilaisuudessa pääkaupunki Phnom Penhissa.
Kambodzhan entinen kuningas Norodom Sihanouk puhumassa tilaisuudessa pääkaupunki Phnom Penhissa lokakuussa 2011.Mak Remissa / EPA

Kambodzhan entinen kuningas Norodom Sihanouk kuoli maanantaiaamuna 89 vuoden ikäisenä. Häntä oli hoidettu Pekingissä tammikuusta saakka. Sihanouk oli kärsinyt mm. diabeteksestä, syövästä ja korkeasta verenpaineesta.

Sihanoukin poika, maan nykyinen kuningas Norodom Sihamoni hakee isänsä ruumiin, joka haudataan buddhalaisin menoin pääkaupungin Phnom Penhin kuninkaalliseen palatsiin.

Sihanoukin kuolema järkyttää kambodzhalaisia, jotka pitivät häntä lähes puolijumalana ja maan isänä.

Norodom Sihanouk syntyi vuonna 1922 ja hän nousi siirtomaaisäntä Ranskan tukemana kuninkaaksi vuonna 1941. Ranska arveli saavansa nuoresta, lapsenomaisesta Sihanoukista helposti johdateltavissa olevan kuninkaan, mutta Sihanouk osoittautui päättäväiseksi hallitsijaksi, joka kykeni puolustamaan alamaistensa etua. Ranska poistui Kambodzhasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Sihanouk pyrki tekemään maastaan liittoutumattoman ja hän ylläpiti suhteita niin Kiinaan kuin Yhdysvaltoihinkin. Hän luopui kruunusta vuonna 1955 ja johti maataan pääministerinä.

Vuonna 1970 Sihanouk syöstiin vallasta Yhdysvaltain tukemassa vallankaappauksessa. Sihanouk liittoutui äärikommunististen Punaisten khmerien kanssa, jotka saivat maan valtaansa 1975. Punaiset khmerit eivät suvainneet Sihanoukia, vaan määräsivät hänet teloitettavaksi. Sihanouk selvisi vain Kiinan johtajan Zhou En-lain puututtua asiaan. Sihanouk joutui kotiarestiin vuosiksi. Punakhmerien hirmuhallinnon aikana lähes kaksi miljoonaa kambodzhalaista kuoli.

Vietnam valtasi Kambodzhan 1978, jolloin Sihanouk pakeni Pekingiin ja Pohjois-Koreaan. Sieltä käsin Sihanouk johti Kambodzhan YK:n tukemaa pakolaishallitusta. Vietnamin vetäydyttyä, olot Kambodzhassa alkoivat normalisoitua ja maassa järjestettiin vaalit vuonna 1993. Sihanouk nousi uudestaan valtaistuimelle.

Ikääntyvän kuninkaan ote maan johdosta heikkeni Kambodzhan sisäpolitiikan myrskyisänä aikana 2000-luvun alussa. Vuonna 2004 hän luovutti kruunun pojalleen Sihamonille.

Norodom Sihanouk oli kansalleen omistautunut hallitsija, mutta hän oli myös tunnettu nautinnonhalustaan ja taiteellisuudestaan. Hallitsijantyönsä ohella hän ehti näytellä elokuvissa, säveltää musiikkia, maalata ja johtaa omaa jazz-orkesteriaan.

Sihanouk nautti nopeista autoista, hyvästä ruoasta ja naisista. Hän oli naimisissa kuusi kertaa ja hänellä oli 14 lasta.

Lähteet: AP, AFP