1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisten alkoholiasenteet aiempaa sallivampia

Suomalaisten mielestä maamme alkoholipolitiikka on liian vapaata, mutta tänä vuonna alkoholiasenteissa on ensi kertaa pieni käänne sallivampaan suuntaan, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Kotimaan uutiset

Suomalaisten asenteet alkoholinkäyttöä kohtaan ovat edelleen tiukat, mutta tänä vuonna asenteissa on ensi kertaa pieni käänne sallivampaan suuntaan. Tiedot ilmenevät Suomen sosiaali ja terveys ry:n SOSTE:n teettämästä selvityksestä.

Muutos näkyy esimerkiksi suhtautumisessa alkoholin mielikuvamainonnan sekä urheilutapahtumissa tapahtuvan alkoholiteollisuuden sponsoroinnin ja mainonnan kieltämiseen. Hieman sallivampi suhtautuminen näkyy myös kysymyksissä alkoholin liikakäytöstä, alkoholin myynnistä päihtyneillä sekä suhtautumisesta humalajuomiseen.

Selvitys on tehty vuodesta 2006 joka toinen vuosi. Tänä vuonna asenteissa on 5-7 prosenttiyksikön muutos sallivampaan suuntaan.

- Alkoholihaittojen taso on ollut pysyvästi korkeampi vuoden 2004 alkoholiveroalesta lähtien, ja haittoihin on ehkä alettu turtua, arvelee pääsihteeri Vertti Kiukas SOSTE:sta.

Promillerajat alemmas

Pienestä muutoksesta huolimatta asenteet ovat edelleen tiukat, ja suomalaisten mielestä alkoholipolitiikka on liian vapaata.

Lähes kolme neljästä suomalaisista on sitä mieltä, että alkoholin myyntiin päihtyneelle tulisi ravintoloissa ja kaupoissa suhtautua nykyistä tiukemmin. Lisäksi 71 prosenttia on sitä mieltä, että alkoholia käytetään Suomessa liikaa. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että humalajuomiseen suhtaudutaan liian vapaasti.

Kolme neljästä suomalaisista kannattaa ruorijuopumuksen promillerajan laskemista, ja 67 prosenttia olisi valmis laskemaan rattijuopumuksen promillerajaa. Noin puolet kannattaa alkoholin mielikuvamainonnan kieltämistä sekä alkoholiteollisuuden sponsoroinnin ja mainonnan kieltämistä urheilutapahtumissa.

Tasan puolet on sitä mieltä, ettei alkoholiteollisuuden ole sopivaa osallistua alkoholipoliittisten lakien ja asetusten valmisteluun. Sen sijaan noin puolet sallisi alkoholiteollisuuden tuottavan oppimateriaalia kouluihin.

Suomalaisten alkoholiasenteet 2012 -selvityksen toteutti TNS Gallup. Tutkimukseen haastateltiin hieman yli tuhatta Manner-Suomessa asuvaa 15-79 -vuotiasta henkilöä. Virhemarginaali on 2,5 prosenttia suuntaansa.

Lue seuraavaksi