1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokentät

Unohdetun lentokentän tarina sai kannet

Taipalsaaren lentokenttä – sodan ja rauhan aikana -kirja julkaistiin viime perjantaina. Kirja kertoo nyt jo liki unohtuneen lentokentän tarinan.

Kuva: Yle

Taipalsaarelle rakennettiin lentokenttä talvisodan aikana ja aikoinaan sinne kuljettiin pääasiassa lossilla tai veneellä. Vuoteen 1975 asti tuo nyt metsittynyt lentokenttä oli lentokelpoinen.

- Kiitotiet ovat vielä selvästi näkyvissä, ja paikka on puolustusvoimien harjoituspaikkana, kertoo entinen lentokapteeni Pertti Halinen.

Kirjan toisella kirjoittajalla Halisella on itsellään takana useita satoja laskeutumiskertoja kyseiselle Taipalsaaren lentokentälle, sillä se on ollut muun muassa Lappeenrannan ilmailuyhdistyksen leiripaikkana vuosikymmeniä siten.

Paikka uudelle lentokentälle

1930-luvulla lentokentälle aloitettiin etsiä paikkaa Etelä-Karjalasta. Lähimmät kentät olivat Utissa ja Immolassa.

- Ilmavoimat etsivät paikkaa karttojen avulla laajamittaisesti: sekä maastosta että ilmasta käsin, kertoo Erkki Heinilä, toinen kirjan kirjoittajista.

Paikka löytyikin Taipalsaaresta kangasmaastosta. Vaikka kentälle oli matkaa Lappeenrannasta vain 25 kilometriä, paikka raivattiin käytännössä keskelle ei mitään.

Tukikohta parhaalle lentolaivueelle

Liki 400-sivuisessa historiikissa kerrotaan myös muun muassa kentän rakennusvaiheista, kentällä sattuneista onnettomuuksista ja siviililentotoiminnasta.

Taipalsaarelaisten rakentamalla kentällä oli tärkeä asema Suomen puolustuksessa jatkosodassa.

- Paikka oli merkittävä, sillä kesällä 1944 ratkaisutaisteluiden aikaan Taipalsaaren kenttä oli Suomen parhaan hävittäjälentolaivueen, laivue 34:n, tukikohta, Heinilä sanoo.

Kentältä on lähtenyt Heinilän ja Halisen mukaan pitkälti yli 1 100 operaatiota jatkosodan aikana.

Taipalsaaren lentokenttä – sodan ja rauhan aikana -teos ilmestyi Laivue Etelä-Karjalan kustantamana viime perjantaina.