1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kaltoin kohdeltu Maija-boa löysi uuden kodin Tampereelta

Kuningasboa Maijalle koittivat vihdoin kauan kaivatut onnenpäivät, kun se pääsi uuteen hyvään kotiin. Luksusterraario korkattiin pitkällä kylvyllä, ja nyt parimetrinen hoikka rouva noudattaa lihottavaa rottaruokavaliota.

luonto

Tamperelaisen Johanna Önderin olohuonetta hallitsevat valtava käärmeterraario ja kaksi suurta rottahäkkiä. Terraariossa asustelee perheen uusin jäsen, kaltoin kohdeltuna edelliseltä omistajaltaan huostaanotettu kuningasboa Maija. Häkeissä puolestaan kasvatetaan sille ja naapuriterraariossa asuvalle pienelle viljakäärmeelle ruokaa.

Maija muutti Öndereille taannoin Helsingistä. Käärme päätyi Sea Life Helsingin hoteisiin, kun viranomaiset takavarikoivat sen edelliseltä omistajalta eläinsuojelullisista syistä. Sea Life sai eläinrakkailta ihmisiltä useita avuntarjouksia, ja lopulta käärme päätettiin antaa tamperelaiskotiin.

- Maija on kotiutunut meille viikossa aika hyvin. Tultuaan se kävi ensin terrarionsa läpi ja meni sitten vuorokaudeksi kylpyyn. Sen jälkeen se on hyvin käärmemäisesti pysynyt piilossa ja vaihtanut vain välillä paikkaansa kylmästä lämpimään, Johanna Önder kuvailee uuden lemmikkinsä toimia.

Lihotuskuurille rottaruokavaliolla

Ihan toimettomana parimetrinen liero ei terraariossaan ole makoillut. Parhaillaan Maijalla on meneillään nahanvaihto.

- Käärmeen silmät ovat ihan sameat ja väri haalea. Parin päivän päästä vanha nahka lähtee kuin sukka ja värit kirkastuvat taas. Sitten alkaakin lihotuskuuri. Maija painaa arviolta 10-15 kiloa ja on aika hoikka. Kymmenvuotias käärme saisi painaa 20-30 kiloa, Maijan emäntä sanoo.

Ruoakseen Maija nauttii ison rotan noin parin viikon välein. Ateriaksi päätyvät jyrsijä lopetetaan hiilidioksidilla ja tarjoillaan boalle valmiiksi kuolleena.

Käärme ei pidä ihmisen kosketuksesta, vaikka oppiikin sietämään sitä.

Johanna Önder

- Se on inhimillisempää, ja lakikin kieltää tarjoilemasta elävää ruokaa käärmeille. Sitäpaitsi vankeudessa elänyt käärme ei välttämättä osaisi tappaa saalistaan vaan koittaa syödä sen elävänä, ja silloin rottakin saattaa vielä purra käärmettä, Johanna Önder kertoo.

Ei mikään sylilemmikki

Maija ei juuri jaloittele terraarionsa ulkopuolella. Toimittajan visiitin ajan käärme on omistajansa sylissä sohvalla, mutta heti poseerattuaan kameralle Maija pääsee takaisin omaan yksiöönsä.

- Käärme ei pidä ihmisen kosketuksesta, vaikka oppiikin sietämään sitä. Maija ei kuitenkaan ole mikään sylilemmikki, eikä sitä normaalisti koskaan pidetä tässä sohvalla, Johanna Önder painottaa.

Omassa luksusmitoitetussa terraariossaan käärmeen kelpaa viettää lokoisia päiviä. Tilassa on uima-altaan lisäksi koivunrunkoja, koreja ja kasveja.

Vieraita on kyllä pyritty varoittamaan etukäteen, ja siksi useimmat tietävät mikä täällä odottaa.

Johanna Önder

- Halusimme Maijalle paljon tilaa vaikka se tuosta vielä vähän kasvaisikin. Kopilla on kaksi metriä sekä korkeutta että leveyttä ja metri syvyyttä. Sieltä löytyy kiipeilytasoja sekä lämmittely- ja viilentelypaikkoja. Kasvit ovat tosin enemmänkin ihmissilmää varten. Saa nähdä kauanko ne kestävät kun Maija niiden päälle mötkähtää, Önder nauraa.

Helppohoitoinen, paitsi äidille

Käärmeen hoitaminen on Johanna Önderin mukaan suhteellisen yksinkertaista.

- Lähinnä siihen kuuluu veden ja kuivikkeiden vaihtamista ja ylipäätään tarkkailemista. Minusta käärme on erittäin kiehtova eläin, tykkään vain katsella ja seurailla sitä. Maija on helppohoitoinen, mutta terraarrion koosta voi päätellä, että kyllä tähänkin harrastukseen saa työtunteja menemään.

Käärmeharrastus saattaa hämmentää Öndereillä kyläilijöitä.

- Vieraita on kyllä pyritty varoittamaan etukäteen, ja siksi useimmat tietävät mikä täällä odottaa. Äiti taitaa olla ainoa, joka ei olohuoneeseen tule. Toisaalta käärme syö niin harvoin, että etelänlomallakin ehtii käydä ilman että täytyy pyytää äitiä ruokkimaan käärmettä sillä välin, Maijan emäntä nauraa.

Lue seuraavaksi