Korsuorkesterin viimeinen keikka tänään

Suosittu suomalainen tanssiorkesteri Korsuorkesteri lopettaa keikkailunsa tänään. Viimeinen konsertti on loppuunmyydyssä salissa Imatralla.

Korsuorkesterin lavameininki voi ajoittain äityä villiksi.
Suosittu suomalainen tanssiorkesteri Korsuorkesteri lopettaa keikkailunsa tänään. Viimeinen konsertti on loppuunmyydyssä salissa Imatralla.

Korsuorkesteri on varmasti nostattanut suuria tunteita lukuisissa suomalaisissa. Kun yhtye vuonna 1990 aloitti kiertää sota-ajan lauluillaan Suomea, olivat salit täynnä sota-aikaa eläneitä suomalaisia ja heidän jälkeläisiään.

Korsuorkesterin perustaja Pepe Kovanen Ruokolahdelta on joutunut viime kuukausina useasti kertaamaan Korsuorkesterin syntyhetkeä.

- Olin Pepe-trion kanssa keikalla Joutsenossa Hotelli Joutsenrannassa. Hotellin johtaja Helena Matikainen toivoi illan piristykseksi jotain erikoista ohjelmaa. Olimme hankkineet sota-ajan laulujen nuottikirjan ja siitä syntyi idea Korsuorkesteri Tiltusta.

Kovanen kertoo, miten he hankkivat aidot sota-ajan asut ja soittimet. Kun yleisö tykkäsi, niin keikkojakin alkoi tulla. Viikon kuluttua ensimmäisestä esiintymisestä oli jo toinen keikka. Vauhti kiihtyi niin, että kohta Korsuorkesteri teki jo ensimmäisen C-kasetin. Se oli nimeltään Muistelo, jolla olivat mm. kappaleet Äänisen aallot, Elämää juoksuhaudoissa, Kannaksen poikia, Erokirje heilille ja Veteraanin iltahuuto.

Etulinjassa möi kultaa

Vuosien aikana Korsuorkesteri on tehnyt toistakymmentä levyä. Näistä vuonna 1994 ilmestynyttä Etulinjassa-levyä myytiin kultalevyyn oikeuttava määrä. Viimeksi ilmestyi Korsuorkesteri Abbey Roadilla vuonna 2009.

- Oltiin Lapissa keikalla ja siellä vähän heitettiin huulta, että seuraava levy äänitetään Abbey Roadilla. Sitten ruettiin vaan selvittämään, onnistuuko levyn teko siellä, ja onnistuihan se, kertoo Pepe Kovanen.

Jos olisin talo, olisin rintamamiestalo

Pepe Kovanen

Korsuorkesteri on vuosien aikana esiintynyt lukuissa paikoissa Suomessa ja ulkomailla. Mainetta Korsuorkesteri sai muun muassa vuonna 1994, kun se voitti tanssiorkestereiden Suomen mestaruuden. Syksyn Sävel -kilpailussa yhtye tuli kolmanneksi kappaleellaan Perunan kukkiessa vuonna 1995. Kolme vuotta myöhemmin Korsuorkesteri oli taas Syksyn sävel -finaalissa. Sijoitus laululla Sylin täydeltä oli seitsemäs.

Esiintymisiä Korsuorkesterilla oli parhaimmillaan vuodessa yli 200. Viime vuosina keikkoja on ollut noin 170 vuodessa.

Korsuorkesterin viimeinen keikka Imatralla 16.10.2012

Tämän vuoden aikana Korsuorkesteri on esiintynyt tanssilavoilla, ravintoloissa, kirkoissa ja vetänyt laajan Ohi on -kiertueen täysille konserttisaleille.

Vaikka keikkoja olisi riittänyt, halusi Korsuorkesteri lopettaa nyt.

- Minä olen sitä mieltä, että parempi lähteä saappat jalassa. Jossain vaiheessa olisi pitänyt joka tapauksessa lopettaa, enkä halunnut jäädä odottamaan sitä hiipumista, kun ollaan duona soittamassa jossain pitserian nurkassa, toteaa Pepe Kovanen.

1990-luvun alkupuolella Korsuorkesteri oli tuttu ja erittäin suosittu vieras sotaveteraanien kuntoutuskodeissa. Sieltä ovat myös Pepe Kovasen parhaat muistot.

- Ne olivat erittäin koskettavia keikkoja, kun soitti aidoille miehille, jotka tunsivat kaikki kappaleet ja osasivat ne ulkoa.

Pari viikkoa sitten Korsuorkesteri teki viimeisen Korsuhartaus-keikkansa Helsingissä Paavalin kirkossa.

- Tasavallan presidentti kunnioitti sitä esiintymistä läsnäolollaan, niin silloin tuntui, että ei tämä työ ihan hukkaan ole mennyt. Lopussa kiitos seisoo, muistelee Pepe Kovanen herkistyneenä.

Missä sinä olet nähnyt Korsuorkesterin?