Baumgartnerin ainoa ajatus: "Haluan tulla alas hengissä"

Itävaltalainen uskalikko ei tuntenut äänivallin ylitystä. Painepuku vaikeutti myös voimakkaan pyörimisen haltuunottoa hypyn aikana

Ulkomaat
Felix Baumgartner laskeutumassa varjollaan ennätyshyppynsä.
Felix Baumgartner laskeutumassa varjollaan ennätyshyppynsä jälkeen Roswellissa, New Mexicossa 14. lokakuuta.EPA / Predrag Vuckovic / Red Bull Stratos
Felix Baumgartner (oik.) lehdistötilaisuudessa ennätyshyppynsä jälkeen.
Joskus täytyy mennä todella korkealle nähdäkseen, kuinka pieni itse on, ennätyshyppääjä Felix Baumgartner sanoi hypyn jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Itävaltalainen uskalikko Felix Baumgartner laskeutui avaruuden laitamilta kahdelle jalalleen lähelle Roswellia sunnuntai-iltana. Hän pudottautui polvilleen dramaattisen ennätyshyppynsä tunnehuumassa.

Ennätyksiä enemmän Baumgartneria kuitenkin mietityttivät aivan muut asiat, kun hän seisoi yli 39 kilometrin korkeudessa kapselinsa laidalla sekunteja ennen hyppyä.

- Kun seisoo maailman huipulla, siinä tuntee olonsa hyvin nöyräksi. Ainut asia, jota siellä miettii, on että haluan tulla elävänä alas. En halua kuolla, kun vanhempani, tyttöystäväni ja kaikki nämä ihmiset katsovat minua, Baumgartner sanoi pian hyppynsä jälkeen.

Ääneen Baumgartner kuitenkin sanoi painokelvollisemman ajatuksen juuri ennen hyppyään:

- Joskus täytyy mennä todella korkealle ymmärtääkseen kuinka pieni on.

"Luulin, että taju menee"

Pelkona oli muun muassa, että hyppääjän veri olisi alkanut kiehua. Suuri vaara oli myös pyörimiskierteeseen joutuminen, joka olisi voinut aiheuttaa tajunnan menetyksen. Baumgartner joutuikin hyppynsä aikana pahaan kierteeseen.

- Oli hetki, jolloin ajattelin, että nyt olen todellisissa ongelmissa, Baumgartner kertasi.

Hän pyöri pitkiä aikoja vaakakierteessä eikä onnistunut oikaisemaan sitä.

- Luulin jo, että saisin sen kontrolliin, mutta sitten se alkoi kunnolla. Vauhti kiihtyi todella, pyörimisestä tuli erittäin väkivaltaista. Luulin muutaman sekunnin ajan, että menetän tajuntani.

Baumgartnerin mukaan hyppääjät pystyvät yleensä oikaisemaan itsensä käsivarsien liikkeellä, mutta nyt nopeus oli liian suuri. Painepuvun vuoksi hän ei myöskään tuntenut ilmaa.

- Se oli kuin olisi uinut tuntematta vettä, hän vertasi.

- Onneksi sain sen loppumaan -- se oli vaikeaa. Se oli paljon vaikeampaa kuin monet meistä odottivat.

Äänivalli ylittyi jossain vaiheessa joko kiertoliikkeen aikana tai sen jälkeen, Baumgartner ei ollut tuoreeltaan hypyn jälkeen varma. Hän ei tuntenut koko tapahtumaa lainkaan.

- On vaikeaa arvioida nopeutta kun ei ole vertailupisteitä. Ääniä ei kuulu eikä ilmaa tunne painepuvun vuoksi.

- En tuntenut yliäänipamausta. Luulen, että se tapahtuu hyppääjän takana.

Lähteet: AFP, AP