Kotimaista kirjallisuutta pääsee nyt lukemaan netissä

HelMet-kirjastot alkavat tarjota kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina. Vuoden loppuun kestävässä kokeilussa sähkökirjoja voi lukea suoraan selaimessa ilman erillisen lukuohjelman lataamista.

Kotimaa
Nainen tietokoneen äärellä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Pääkaupunkiseudun kirjastot avasivat maanantaiaamuna uuden kotimaisen Ebib e-kirjaston. Palvelussa on lainattavissa yhteensä 36 eri kirjaa, joihin on varattu yhteensä 520 erillistä käyttöoikeutta.

Kokoelmassa on muun muassa Riikka Pulkkisen, Miika Nousiaisen ja Reijo Mäen teoksia. Maanantaina iltapäivällä esimerkiksi Pulkkisen uusinta romaania Vieras oli kirjastossa vielä runsaasti saatavilla.

- Kaikissa on nyt ensimmäisenä päivänä vielä hyvin lainaoikeuksia jäljellä. Päivän hitti on yllättäen ollut Björn Wahlroosin Markkinat ja demokratia, josta ainoana on jo lainattu kaikki kappaleet, kertoo informaatikko Marja Hjelt Helsingin kaupunginkirjastosta.

Online-kirja mukaan bussiin

Palveluun pääsee kirjautumaan netissä HelMet kirjaston korttinumerolla ja omalla tunnusluvulla. Uutta kokeilussa on se, että lukeminen ei enää vaadi erillisen lukuohjelman lataamista omalle tietokoneelle tai lukulaitteelle vaan teoksen voi lukea suoraan selaimessa.

- Koko teos ei lataudu koneelle kerralla, mutta välimuisti on sen verran suuri, että lukemista voi jatkaa noin 15-20 minuuttia ilman nettiyhteyttä. Kirjan voi siis ottaa mukaan vaikka työmatkalla bussiin, Hjelt selittää.

Myös perinteinen kirjan lataaminen koneelle ja lukeminen offline-tilassa on edelleen mahdollista. Kerralla lainassa voi olla vain yksi teos.

- Lukuohjelman lataaminen on kuitenkin ollut se vaihe, jonka asiakkaamme ovat usein kokeneet vaikeaksi. Online-versiossa on nyt kaikki samat ominaisuudet kuin ladattavissakin versioissa, Hjelt kehuu.

Lukuoikeudet kasvavat, valikoima ei

Kirjastossa toivotaan, että palveluun kertyisi jonkin verran varausjonoja, joiden perusteella lukuoikeuksia voidaan hankkia vielä syksyn aikana lisää. Uusia teoksia kirjastoon sen sijaan ei ole luvassa ennen kokeilun päättymistä vuodenvaihteessa.

Kokeilun aikana asiakkailla on myös mahdollisuus antaa palvelun toiminnasta palautetta, jonka perusteella sähkökirjojen kirjastokäyttöä kehitetään edelleen.