Mielensäpahoittaja purkaa harmejaan Matkalaukku-näyttämöllä

Riihimäen Teatteri pakkasi näyttämön laukkuun ja lähti viemään teatteria ihmisten pariin. Menestys oli heti hyvä - ei vähiten siksi, että uuden toimintatavan avauksena on Tuomas Kyrön suosittu Mielensäpahoittaja. Parikseen se saa lastennäytelmän.

Kotimaa
Riihimäen Teatterin Mielensäpahoittaja Esko Rissanen

Kysyntä on ollut tosi hyvä, monet tahot ovat olleet teatteriin yhteydessä, ja esimerkiksi hoitokoteja kiertävä Mielensäpahoittaja on koko syksyltä loppuunmyyty, sanoo Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Niina Torkko. Tuomas Kyrön tekstiin perustuva Mielensäpahoittaja sai ensi-iltansa Inkilänhovissa Riihimäellä esimerkkinä teatterin uudesta toimintatavasta.

Säätiöpohjainen Riihimäen Teatteri velkaantui pahoin, rahapula pakotti sen uudistumaan reippaasti. Teatteri toimii nyt yhtiönä, henkilökunnan määrä on entistä pienempi, ja teatteri tekee vastedes Niina Torkon mukaan itsensä kokoisia näytelmiä.

Katsojiensa luokse lähtevä Matkalaukku-näyttämö on yksi uutuuksista. Parinsadan hengen salin lisäksi teatteri saa aulaan valmistuvan 50 hengen pikkunäyttämön. Mielensäpahoittajan kiertävänä parina viikon kuluttua tiistaina ehtii ensi-iltaan toinen tilattava esitys, Anne Hyvärisen lastennäytelmä Hanhiemon satusukat. Sen ensimmäinen esitys on Hämeenlinnassa Sairion päiväkodissa.

Voiko Mielensäpahoittajalla mitenkään epäonnistua?

- Aina jos tekee vääriä näyttelijä- tai ohjaajavalintoja taiteessa voi epäonnistua, mutta kyllä meidän Esko Rissasemme on niin ilmetty mielensäpahoittaja, että hän tulee kyllä pahoittamaan mielensä varsin menestyksekkäästi. Esko Rissasella on aivan oma kulmansa hahmoon, ja hän saa tehtyä siitä uskottavasti omannäköisensä. Näytösten määrää rajoittavat tekijänoikeuskysymykset, mutta kyllä me haluaisimme jatkaa niin kauan kuin kysyntää riittää. Uudet kevään näytökset tulevat myyntiin marraskuussa.

- Muutenkin pyrimme tekemään teatteria entistää keveämmin, etsimme uusia katsojaryhmiä niistä jotka eivät ennen ole teatterissa käyneet ja menemme teatterin kanssa sinne, mistä teatteriin ei yleensä pääse. Matkalaukku-näyttämöllä tulee olemaan kymmeniä esityksiä ja pyrimme pidentämään teosten esitysikää. Teemme oman kokoistamme teatteria, ja suuret musikaalit saavat jäädä suurille teattereille, sanoo Niina Torkko.