Taloustieteen Nobel-palkinto jälleen kahdelle USA:han

Viime vuonna palkinto meni makrotalouden syiden ja seurausten setvijöille. Tänä vuonna palkittiin markkinoiden tehokkuuden tutkijat.

Ruotsin tiedeakatemian edustajat julkistivat talouden Nobel-palkinnon saajat Tukholmassa 15. lokakuuta. Kuva: Henrik Montgomery / AFP / Lehtikuva

Taloustieteen Nobel-palkinto menee tänä vuonna kahdelle markkinoiden tehokasta suunnittelua tutkineelle amerikkalaisprofessorille, Alvin E. Rothille ja Lloyd S. Shapleylle.

Ekonomistit ovat tutkineet sitä, miten kysyntä ja tarjonta yhdistetään mahdollisimman tehokkaasti - olipa siten kyse oppilaista ja kouluista tai elinten luovuttajista ja elinsiirtojen tarvitsijoista.

Alvin Roth on 60-vuotias Harvardin yliopiston professori ja tunnettu peliteoreetikko Lloyd Shapley jo 89-vuotias emeritusprofessori Kalifornian yliopistosta. Roth on vienyt eteenpäin Shapleyn jo 1950- ja 1960-luvulla kehittämää perusteoriaa resurssien ja tarpeiden yhteensovittamisesta.

Dynamiitin keksijän Alfred Nobelin nimeä kantavan palkinnon myöntää Ruotsin keskuspankki. Palkinto perustettiin vuonna 1968.

Viime vuonnakin palkinto annettiin kahdelle amerikkalaiselle, makrotalouden kausaliteettien tutkijoille Thomas Sargentille ja Christopher Simsille.

Nobel-palkinto, 921 000 euroa, luovutetaan Tukholmassa 10. joulukuuta.