Elintapojen vaikutus uneen syynissä

Jyväskylän yliopistossa on meneillään laaja unitutkimus. Liki sadan koehenkilön avulla etsitään selvyyttä elintapojen ja unen väliseen yhteyteen.

uni (biologiset ilmiöt)
Ohjaaja seuraa kahden miehen ponnisteluja kuntosalilla.
Unitutkimuksen koehenkilöt jaettiin liikunta, ruokavalio ja vertailuryhmään. Liikuntaryhmäläisten paino on pudonnut ja veriarvot selvästi parantuneet.Yle / Matti Myller

Unitutkimuksen koehenkilöt, liki sata miestä, ovat jo saaneet alustavaa palautetta omista osuuksistaan tutkimuksessa. Heidät on tutkimuksessa jaettu eri ryhmiin. Yhdessä selvitellään ruokavalion ja unen suhdetta, toisessa liikunnan ja unen suhdetta ja kolmas ryhmä on olemassa vertailua varten. Itse tutkimus vie vielä kosolti aikaa, sillä tutkimuksen tiimoilta syntyy useita väitöskirjoja ja ainakin yksi pro gradu -tutkielma.

Yksi koehenkilöistä on Marko Back, joka kärsii uniapneasta. Hän on hoitanut uniapneaa jo puolentoista vuoden ajan ylipainehoitolaitteella.

- Läksin mukaan kun tutkimukseen kaivattiin tällaista laitetta käyttäviä, Back kertoo.

- Kevään jälkeen painoa on pudonnut 9 kiloa ja olen päiväkirjan mukaan kuluttanut 70 000 kilokaloria. Päivisin jaksaa liikkua aiempaa paremmin ja kai se yölläkin vaikuttaa, vaikka sitä ei itse huomaa.

Hoitokeinoja ja teknisiä välineitä

Tutkimuksessa kehitetään uniongelmiin hoitokeinoja ja testataan teknisiä laitteita. Vaikutukset ovat parhaimmillaan kansanterveydellisiä, mutta ensi vaiheessa tärkeintä on yksilöiden saama apu. Tutkimuskoordinaattori Jarkko Tenhunen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että esimerkiksi liikuntaryhmässä ovat monien koehenkilöiden veriarvot parantuneet ja paino pudonnut.

Seuraavaksi unitutkimuksessa edetään vuoden aikana kerätyn kenttätiedon analysointiin. Lopullisten tulosten saamiseen menee vielä vuosia.