1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Biohajoavat ostoskassit

Biojäte pussiin - vaan millaiseen?

Pirkanmaalla biojäte pakataan tuttuun tapan paperipussiin, sanomalehteen tai biohajoavaa pussiin. Poikkeuksen tekee Valkeakoski, jossa biohajoava pussi on ainakin toistaiseksi pannassa.

Biohajoavat ostoskassit
Bioska
Eveliina Niskanen / Yle

Pirkanmaalla kerätty biojäte päätyy eri osoitteisiin. Biojätteestä voi tulla multaa, bioetanolia liikennekäyttöön, lannoitetta tai energiaa. Se riippuu siitä, minkä jätehuoltoyhtiön toimialueeseen kunta kuuluu.

Esimerkiksi Valkeakoski on osa Kiertokapulan toimialuetta, jolloin biojäte kuljetetaan Hämeenlinnaan ST1 Biofuelsin bioetanolilaitokseen. Laitoksen järjestelmä vaatii, että Valkeakoskella, kuten muuallakin Kiertokapulan alueella, biojäte kerätään kotitalouksissa joko paperipussiin, sanomalehteen tai tavalliseen muovipussiin.

Nykyinen biohajoava pussi ei Valkeakoskella käy.

Bioetanolilaitos karsastaa biohajoavaa

Kanta-Hämeen, Uudenmaan ja Pirkanmaalla Valkeakosken alueella toimivan Kiertokapulan viestintäpäällikkö Sari Pousi-Heinonen kertoo, että biohajoavaa pussia pitää välttää bioetanolilaitoksen prosessin vuoksi.

Biojätteestä seulotaan ensin pakkausmateriaali pois.

- Laitoksen käyttöönottovaiheessa ilmeni, että biohajoava pussi venyy prosessissa sellaiseksi, että se tukkii järjestelmän, Pousi-Heinonen jatkaa.

Suomessa on kuitenkin jätehuoltoyhtiöitä useita kymmeniä, joilla biopussit toimivat erittäin hyvin.

Jukka Suvisalmi

- Koska kysymyksessä on maailman ensimmäinen nimenomaan biojätteestä bioetanolia prosessoiva laitos, tällaista ei ole tuotekehittelyssä osattu ottaa aikaisemmin huomioon.

Muualla Pirkanmaalla toki voi biohajoavaa pussia käyttää ja tietenkin paperipussia tai sanomalehteä. Tavallista muovipussia ei pidä käyttää biojätteessä muualla kuin Kiertokapulan alueella. Tosin Kiertokapulankin vinkki on, että paperipussit tai sanomalehti kääreenä ovat ykkösvaihtoehto.

Biohajoavuuteen uskotaan Ylöjärvellä

Vaikka biopussit eivät tällä hetkellä kaikille biojätettä käsitteleville laitoksille kelpaakaan, ylöjärveläinen Plastiroll uskoo edelleen biohajoavien pussien tulevaisuuteen.

Ekologisia pakkausmateriaaleja valmistava tehdas on viime vuosina investoinut voimakkaasti biomateriaalien kehitykseen, ja uusi, paremmin hajoava biopussi voi olla kaupoissa ensi keväänä.

Plastirollin myyntipäällikkö Jukka Suvisalmi kertoo, että tällä hetkellä markkinoilla olevasta biopussista ja siihen liittyvistä ongelmista on tullut heillekin tiedusteluja.

Suvisalmi uskoo vahvasti, että biohajoavalla pussilla on edelleen käyttöä.

- Suomessa on kuitenkin jätehuoltoyhtiöitä useita kymmeniä, joilla biopussit toimivat erittäin hyvin. Lisäksi me olemme tehneet pari vuotta sitten isot investoinnit uusille biolaitteistoille, joissa valmistetaan Bioska-pussia.

- Olemme juuri viime perjantaina olleet jätehuoltoyhtiöiden kanssa testissä ja saaneet erittäin hyviä tuloksia uudesta Bioska-materiaalista. Se jopa toimii Biofuelsin anaerobisessa tilassa, ja se on ensimmäinen pussi Euroopassa, joka näin tekee, vakuuttaa Jukka Suvisalmi.

Lue seuraavaksi