1. yle.fi
  2. Uutiset

Etätyöläisen keittiössä on monta rautaa tulessa

Graafikko Elina Warsta työskentelee kotonaan Kokkolassa, vaikka suurin osa hänen asiakkaistaan on pääkaupunkiseudulta. Kotitoimistossa ahertaminen antaa vapautta, mutta työn ja arjen yhdistäminen tuo mukanaan haasteita.

Kotimaan uutiset
Graafikko Elina Warsta maalaa keittiön pöydän ääressä.

Graafikko Elina Warsta muutti miehensä kanssa muutama vuosi sitten Kokkolaan, kun Helsingin koti alkoi käydä ahtaaksi kasvavalle perheelle. Maisemanvaihtoon houkuttelivat myös isovanhempien entinen talo ja työskentely pikkukaupungin rauhassa.

- Täällä ei ole ylimääräistä hälyä, mikä helpottaa keskittymistä. Graafinen suunnittelu on pääkaupunkiseudulla todella hektinen ala, mutta täällä saan tehdä töitä kaikessa rauhassa. Inspiraatiota tuo erityisesti vanhakaupunki, joka on tunnelmaltaan ja väreiltään kuin satumaailma, Warsta hymyilee.

Etätyöskentely Kokkolasta käsin on sujunut mutkitta.

- Internet mahdollistaa sen, että voin tehdä töitä kotona. Työt sujuvat mallikkaasti, mutta olisinhan se toki hauskempaa, jos minulla olisi monta työkaveria.

Tarinan paketointia kansiksi

Elina Warsta tunnetaan erityisesti kirjojen kansikuvista, ja hän on saanutkin useita tunnustuksia Vuoden kaunein kirja -kilpailussa.

- Huomionosoitukset ovat olleet rohkaisevia. Arvostan todella paljon sitä, että kyseinen kilpailu antaa arvoa kirjasuunnittelulle. Tunnustukset ovat osaltaan vahvistaneet sen, että olen oikealla alalla.

Warstan mukaan onnistunut kansi heijastaa tekstin sisältöä, mutta ei paljasta liikaa. Hän vertaa kansia lahjapaperiin, joka on kunnianosoitus tekstille.

- Joskus olen lukenut kirjoja, joissa on mielestäni harhaanjohtavat kannet. Vääränlainen kansi johtaa siihen, että kirja ei välttämättä tavoita oikeita lukijoita.

Kotitoimistossa käy vilinä

Warstalla on vain kourallinen asiakkaita Kokkolan lähiseudulla. Valtaosa asiakkaista on Helsingissä, jossa hän käy 4-5 kertaa vuodessa. Työmatkat eivät etätyöläistä rassaa.

- Reissut ovat paremminkin hengähdystaukoja arjesta. Nautin esimerkiksi Helsingissä käymisestä todella paljon.

Warsta perusti muotoilija-sisustusarkkitehti miehensä kanssa pari vuotta sitten oman yrityksen. Kumpikin työskentelee kotona, mikä aiheuttaa myös haasteita.

- Yleensä aamupäivät ovat helppoja, mutta iltapäivällä lapset alkavat olla meluisampia. Toki se keskittymiseen vaikuttaa, mutta olemme siihen kyllä jo tottuneet. Paras puoli kotona työskentelyssä on se, että saamme viettää perheen kanssa paljon aikaa yhdessä.

Lue seuraavaksi