Ulvilan surmasta syyttömänä vangittu Kai Tanner toivoo poliisin toimiin lisää läpinäkyvyyttä

Teatterinjohtaja Kai Tanner joutui kuukausien ajan poliisin silmätikuksi ja lopulta vangituksi perättömän ilmiannon takia, vaikka hänellä ei ollut mitään tekemistä vuonna 2006 tehdyn Ulvilan surman kanssa.

Teatterinjohtaja Kai Tanner toivoo, että hänen tapauksensa herättäisi tutkimaan poliisin mahdollisia virkavirheitä entistä herkemmin. Kuva: Yle

- On käsittämätöntä, että sivistysvaltiossa voi käydä näin, tavalliselle ihmiselle, Tanner hämmästelee.

Nyt, yli viisi vuotta vangitsemisen jälkeen Tanner on asianomistajana siihen liittyvässä poliisin virkarikostutkinnassa: Ulvilan surman silloisen tutkinnanjohtajan, komisario Juha Joutsenlahden epäillään ohjailleen Tannerin vangitsemiseen johtanutta tunnistusta näyttämällä uhrin puolisolle Anneli Auerille Tannerin tunnistamista helpottavaa kuvamateriaalia etukäteen.

Tanner saa taas kommentoida tutkintaa kolmen kuukauden ilmaisukiellon jälkeen. A-studion haastattelussa hän pohtii syyttömien, rikoksesta epäiltyjen huonoa oikeusturvaa Suomessa. Hän ihmettelee, että kesti viisi vuotta, ennen kuin poliisi ja syyttäjä tarttuivat tutkinnan epäkohtiin.

- Jäi semmoinen maku, ettei tätä poliisi edes halua tutkia mahdollisia virheitään.

Tannerin mukaan oleellista kansalaisen oikeusturvan kannalta on, että poliisin mahdolliset rikokset ylipäänsä tutkitaan, ei se, tuleeko tässä tapauksessa tuomio tai ei.

- Tämä tuskin jää viimeiseksi tapaukseksi, jossa syyttömiä vangitaan. Toivottavasti tämä tapaus herättää tarttumaan asiaan, Tanner sanoo.

Hovioikeus kumosi lokakuussa käräjäoikeuden päätöksen Joutsenlahtea koskevan lakijutun syyteoikeuden jatkamisesta, ja palautti ratkaisun käräjäoikeuteen. Joutsenlahden virka-aseman väärinkäyttöepäily on syyteharkinnassa. Se etenee, jos syyteoikeuden jatkamisesta tulee uusi päätös.

A-studio / Tulikukka de Fresnes

Kai Tannerin haastattelu A-studiossa TV1, klo 21.00