Estellellä matkaavat avustajat yrittävät olla provosoimatta Israelia

Avustuslaiva Estellen miehistö ja matkustajat ovat varautuneet käyttäytymään rauhallisesti, jos Israelin joukot nousevat alukseen, kertoo laivan miehistön jäsen Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Laiva matkaa kohti Gazaa, jonne sen arvioidaan saapuvan ensi viikolla.

Kotimaa
Estelle-laiva saapumassa Napolin satamaan Italiassa.
Estelle-laiva saapui Italian Napoliin torstaina.Mario Laporta / AFP / Lehtikuva

Suomen lipun alla purjehtiva avustuslaiva Estelle jatkaa matkaansa kohti Gazaa Israelin varoituksista huolimatta. Muun muassa sementtiä, vedenpuhdistuslaitteita ja sairaalatarvikkeita kuljettavan Estellen tarkoituksena on murtaa Israelin julistama Gazan merisaarto.

Ylen aamu-tv:n puhelimitse tavoittama laivan miehistön jäsen Wellu Koivisto kertoo aluksen seilaavan Kreetan saaren tuntumassa. Gazaan laivan arvioidaan saapuvan mahdollisesti ensi maanantain tienoilla.

- Olemme yrittäneet informoida Israelin viranomaisia, että olemme liikkeellä rauhanomaisesti, Wellu Koivisto kertoo.

Mavi Marmaran kohtalo muistetaan

Suomen ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei se aio auttaa Estellen miehistöä, jos näille tulee kahnausta Israelin viranomaisten kanssa. Laiva seilaa Suomen lipun alla, vaikka se on nyt ruotsalaisjärjestö Ship to Gazan käytössä. Matkassa on kaksi Suomen kansalaista.

Olemme yrittäneet informoida Israelin viranomaisia, että olemme liikkeellä rauhanomaisesti.

Wellu Koivisto

Kaksi vuotta sitten yhdeksän turkkilaista kuoli avustuslaiva Mavi Marmaran pyrkiessä Gazaan. Koiviston mukaan Estelle on pienempi ja hitaampi alus kuin Mavi Marmara.

- Estelle on helppo pysäyttää ja siihen on helppo nousta, Koivisto kuvailee.

Myös laivan miehistö on pieni, kahdeksan henkeä. Matkustajia on yhdeksän.

- Tarkoituksemme ei ole tehdä vastarintaa. Olemme valmistautuneet siten, että kaikki pystyvät toimimaan rauhallisesti, ettemme provosoi israelilaisia joukkoja, Koivisto painottaa.

Mavi Marmaralle tunkeutuneet israelilaiset erikoisjoukot käyttivät raakaa voimaa. Myös avustuslaivalla olleita on syytetty väkivallasta.