Vaalitarkastelua: Hausjärven kuninkuudesta kamppailevat kokoomus ja demarit

Voimakkaan muuttoliikkeen päätepiste Hausjärvi ei ole onnistunut juuri juurruttamaan muuttajia paikallisiksi kuntavaikuttajiksi. Ehdokashankinnassa on ollut vaikeuksia lähes jokaisella poliitisella ryhmällä Hausjärvellä.

Hausjärvi
Turkhaudan seurojentalo Hausjärvellä.

Alueeltaan suurehko Hausjärven kunta on monin osin kaupunkia. Monnin taajama on aivan kiinni Hyvinkäässä ja Hikiä lähes yhtä tiiviisti Riihimäen kupeessa.

Valtio patistaa Hausjärveä liittymään Riihimäkeen, siksi uudet kuntaliitosselvitykset odottavat uusia luottamushenkilöitä heti ensi vuonna. Kunnan suurimpia ratkaisuja ensi vuonna ovat miten turvataan perusterveydenhuolto ja miten jarrutetaan kuntaveroa nousemasta nykyisestä kahdestakymmenestä prosentista kovin paljoa suuremmaksi.

Syksyllä 2012 Hausjärvellä voidaan povata aikamoista asemien uudelleen ryhmittymistä kuntapolitiikassa, etenkin keskustan ja perussuomalaisten suhteen. Keskustan suurin vetonaula Hausjärvellä Risto Autio ei ole enää ehdokkaana. Aution saamia satoja ääniä ovatkin jakamassa nyt niin keskustalaiset, kokoomuslaiset kuin nousua tekevät perussuomalaisetkin. Perussuomalaisille valtuustosaliin onkin varailtava Oitin valtuustosaliin vähintään pari istuinta.

Suurimman puolueen asemasta kunnassa kamppailevat sosialidemokraatit ja kokoomus. Keskustaa puolestaan odottaa mitä ilmeisimmin takapakki Hausjärven kuntavaaleissa.

Ehdokashankinta hankalaa

Valtakunnallisesti tunnettuja ehdokkaita Hausjärven ehdokaslistoilla ei ole. Myös ehdokkaiden saaminen listoille näyttää olleen viime vaalia vaikeampaa.

Loppukesästä lehdistä saatiin lukea esimerkiksi, että kaikki puolueet olisivat ottaneet ja taisivatpa olla pyytämässäkin ehdokkaakseen valtakunnan tunnetuinta talokauppiasta Hausjärveltä - Kaisa Liskiä eli kiinteistö-Kaisaa.

Superjulkkisten puuttuminen ehdokaslistoilta aiheuttaa sen, että Hausjärven äänikuninkaaiksi voi odottaa jo politiikassa taitonsa näyttäneitä kokoomuksen Ilkka Brotherusta ja keskustan Timo Silvania.

Kyläpolitiikkaa hyvässä ja pahassa

Hausjärvi on neljän taajaman kunta. Usein taajamapolitiikka Oitin, Ryttylän, Hikiän ja Monnin kesken on asukkaille tärkeämpää kuin ns. kunnan kokonaisetu. Neljän taajaman Hausjärvi muistuttaa hieman Espoota, joskaan tiukkaa ryhmäkuria Hausjärvellä ei aina pystytä pitenemään ryhmissä, niinpä kuntaa luonnehtii termi kyläpolitiikka niin hyvässä kuin pahassa.

Kun kasvavassa kunnassa joka taajamassa tarvitaan palveluja, tämä vaatii kunnalta paljon rahaa niin kunnallistekniikkaan, katuverkkoon, päiväkoteihin kuin kouluihinkin. Lisäksi usein kaikki joka taajamaan.

Suurissa palveluissa Hausjärvi tukeutuu Riihimäkeen muun muassa ammattikoulutuksessa ja terveydenhuollossa. Kunta on voimakkaan muuttoliikkeen ja asumisen päätepysäkki - Riihimäen tapaan nuoret osaajat käyvät töissä Hausjärven taajamista pääkaupunkiseudulla.

Äänetysaktiivisuus Hausjärvelläkin on ollut varsin matalaa viime vaaleissa - muuttajien juurtuminen kyläpolitiikkaan tuntuu vaikealta.