Uniongelmat yhteydessä nuorten sydänriskeihin

Uniongelmista kärsivien ruokavalio on usein epäterveellisempi kuin ikätovereiden. Syy-seuraussuhteet ovat kuitenkin yhä epäselvät.

tiede
Nainen nukkuu sohvalla tyyny puristettuna pään päälle.
Hanna Lumme / Yle

Univaikeuksista kärsivät nuoret ovat muita todennäköisemmin vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään.

Kanadalaistutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella uniongelmista kärsivät nuoret ovat muita useammin ylipainoisia ja heidän verenpaineensa ja kolesteroliarvonsa ovat korkeammat. Lisäksi heidän ruokavalionsa on usein epäterveellisempi kuin ikätovereiden, jotka nukkuvat paremmin.

Tulokset eivät paljasta, kummat tulevat ensin, uniongelmat vai ylipaino ja muut sydänriskitekijät. Onkin mahdollista, että uniongelmat ovat vain osa suurempaa vyyhtiä, joka kokonaisuudessaan kertoo epäterveellisistä elintavoista.

Joka tapauksessa vanhempien olisi hyvä seurata lastensa unitottumuksia ja mahdollisia univaikeuksia, sillä ne muun muassa heikentävät koulumenestystä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Unen laatua voi parantaa monella tapaa, esimerkiksi rajoittamalla kofeiinin käyttöä, poistamalla tietokone ja televisio nuoren huoneesta ja huolehtimalla nukkumaanmenoajoista, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 4 100 keskimäärin 15-vuotiasta kanadalaisnuorta. Nuorista viidennes kertoi kärsivänsä uniongelmista kuten heräilystä tai nukahtamisvaikeuksista ja 6 prosenttia käytti unilääkkeitä. Nuoret nukkuivat keskimäärin kahdeksantuntisia yöunia arkisin.

Lähteet: Duodecim