Hyppää sisältöön

Radovan Karadzic aloitti puolustuspuheenvuoronsa Haagissa

Bosnian entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia vastaan käytävä oikeudenkäynti on jatkunut puolustuksen puheenvuorolla Hollannin Haagissa. Karadzicia syytetään muun muassa kansanmurhasta.

Radovan Karadzic oikeudessa marraskuussa 2009 Kuva: Michael Kooren / AFP / Lehtikuva

Oikeudenkäynti Bosnian entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia vastaan jatkuu Jugoslavian sotia käsittelevässä tuomioistuimessa Hollannin Haagissa. Tiistaina oikeusistuimessa kuullaan Karadzicin puolustusta, eli käytännössä oman puolustuksensa hoitavaa syytettyä itseään.

Karadzic kiisti syytteet puheenvuoronsa aluksi ja sanoi, että häntä pitäisi syytteiden sijasta kiittää tekemisistään. Entinen serbikomentaja väitti yrittäneensä estää sodan ja siviilien kärsimykset.

Karadzicia syytetään kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan entisen Jugoslavian sodan aikana vuosina 1992-1995. Syytteet koskevat muun muassa osallisuutta Srebrenican joukkomurhaan ja Sarajevon piiritykseen.

Srebrenicassa surmattiin noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. 44 kuukautta jatkuneen Sarajevon piirityksen aikana kuoli yli 12 000 siviiliä. Karadzic on kiistänyt syytteet.

67-vuotias Radovan Karadzic pidätettiin Serbian pääkaupungissa Belgradissa vuonna 2008. Tuolloin hän oli piileskellyt 13 vuoden ajan. Sodan jälkeen Karadzic oli toiminut luontais- ja vaihtoehtohoitojen antajana.