1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Meriluontoa manipuloitiin laittomassa ilmastokokeessa

Kanadan länsirannikolla on tehty maailman suurin geoengineering-hanke. Koe saattaa pilata laajalta alueelta meriluontoa tai olla merkittävä askel ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Ulkomaat

Tyynen valtameren tilaa yritettiin manipuloida heinäkuussa laittomin keinoin, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian. Kokeen takana oli yhdysvaltalainen liikemies, joka yrittää löytää keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Lehden tietojen mukaan kalifornialainen Russ George kaatoi 100 tonnia rautasulfaattijauhetta Tyyneen valtamereen Brittiläisen Kolumbian rannikolla, 200 merimailin päässä Haida Gwaiin saaresta.

Rautasulfaatti saa merivedessä elävän planktonin lisääntymään kiivaasti ja samalla sitomaan itseensä suuren määrän hiilidioksidia. Kun plankton kuolee, se painuu merenpohjaan, jolloin hiiliidioksidin on määrä myös poistua luonnon kierrosta.

Guardian-lehden mukaan planktonin määrän lisääntyminen näkyykin satelliittikuvissa.

Georgen ilmeisen vilpittömät aikomukset maapallon pelastamiseksi eivät saa hyväksyntää luonnonsuojelujärjestöiltä tai viranomaisilta. Luonnon tilan suurimittainen muuttaminen (ns. geoengineering) aiheuttaa lähes aina haitallisia yllätyksiä.

Luonnontutkijoiden mukaan rautasulfaatin levittäminen mereen voi aiheuttaa ekosysteemien muutoksia, tuottaa myrkyllisiä vuorovesivirtauksia, tappaa elämän tietyiltä vesialueilta kokonaan tai pahentaa meren happamoitumista.

Lakiasiantuntijoiden mukaan Georgen koe rikkoo YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevaa sopimusta sekä jätteiden mereen upottamisen kieltoa.

George vastaa syytöksiin sanoen, että tätä maailman suurinta geoengineering-hanketta tutkitaan erittäin tarkasti ja hän on kokeen aikana koonnut ainutlaatuisen tietellisen aineiston kokeen vaikutuksista.

George on yrittänyt samaa koetta aiemmin Kanariansaarten ja Ecuadorin edustalla, mutta maiden viranomaiset ovat estäneet hänen laivojensa saapumisen koealueelle.

Lue seuraavaksi