Dokumentaristia kiinnostavat äärimmäiset tapahtumat

Erityisesti luontodokumenttien tekemiseen viehättynyt kouvolalainen Jouni Hiltunen on kuvannut elokuvia muun muassa Siperiassa.

Kotimaa
Jouni Hiltunen
Jouni HiltunenJouni Hiltunen

Jo parikymmentä vuotta ympäri maailmaa dokumentteja tehnyttä Jouni Hiltusta inspiroivat aiheet Siperian radanrakentajista valaisiin ja sokean miehen lintuharrastukseen.

- Kaikkia näitä yhdistää tietysti kiinnostukseni luontoon, mutta myös valtavirrasta poikkeavat elämäntarinat, nykyään Kouvolan Kuusankoskella asuva, Helsingistä kotoisin oleva Hiltunen kertoo.

Hiltunen on kiinnostunut "tapahtumista elämän äärilaidalla".

- Minua kiinnostaa melkein enemmän se, kun pääsen kuvauksissa keskelle jotakin uutta ja arvaamatonta. Se kiehtoo melkein enemmän, kuin itse elokuvan valmistuminen.

Siperiassa Hiltunen on tehnyt useammankin elokuvan. Viimeisimmän elokuvansa hän kuvasi lähelllä Alaskan rajaa.

- Teimme elokuvaa eskimoyhteisöstä, joka pyysi perinteisin menetelmin, keihäiden ja kiväärien kanssa valaita. Se oli ainutlaatuinen kokemus, Hiltunen muistelee.

Uusia projekteja on jo suunnitteilla

Jatkossa Hiltunen aikoo keskittyä tiukasti luontodokumentteihin.

- Rahoituksen saaminen on jatkossa entistä hankalampaa. Ajattelin, että jos keskityn täysillä siihen, mikä on erittäin vaikeaa, niin minulla ei ole kilpailijoita.

Hiltunen nauttii siitä, että saa työssään yhdistää luonnossa oleilun ja elokuvaamisen.

Saan elää ikään kuin sellaista intiaanin elämää.

Jouni Hiltunen

- Saan elää ikään kuin sellaista intiaanin elämää. Se on aika mukavaa, vaikkakin välillä raskasta, Hiltunen naurahtaa.

Tällä hetkellä Hiltunen leikkaa viimeisimmästä elokuvastaan toista versiota Saksaan. Suunnitelmissa on myös uusi elokuva.

- Ollaan puhuttu, että tehtäisiin elokuvaa Suomessa tunnetusta kansakunnan kaljupäästä, mutta saa nyt nähdä, Hiltunen vihjailee.