1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2012

Siikalatvalla podettiin kasvukipuja ja pelastettiin palveluja

Neljän itsenäisen kunnan muodostaneen Siikalatvan syntymästä tulee vuoden vaihteessa neljä vuotta. Entisten kuntien välillä on edelleen havaittavissa keskinäistä kilpailua.

Kuntavaalit 2012
Kuntavaalitapahtumaan osallistujia Pulkkilan kunnantalon edustalla.
Yle

Yle Oulun vaalikaravaani karautti tiistaina 16.10. Pulkkilan kunnantalon pihaan. Kuntavaalitilaisuuden järjestämisessä oli mukana Siikajokilaakso-lehti. Vaikka rankka vesisade hieman latisti tunnelmaa, oli paikalle saapunut kymmeniä uteliaita seuraamaan vaalikeskustelua.

Päähuomion keskustelussa vei odotetusti kuntatalous ja palvelujen säilyttäminen. Oman ominaispiirteensä Siikalatvalle toi vuonna 2009 perustetun kunnan synnytystuskat ja eheytyminen toimivaksi kokonaisuudeksi.

- Siikalatva on ja ei ole eheä kunta. Menneisyys on edelleen vahvasti mukana ja kyläajattelu on voimissaan. Mutta se voi olla parhaimmillaan hyvä asia, sanoo kunnanjohtaja Tuomo Haapalahti.

Talouden tervehdyttämiseen liittyy useita kipukohtia.

- Porkkanarahalla saatu kunnan tase kohennettua, mutta nyt todellisuus näkyy tästä eteenpäin kunnan tilinpäätöksessä viivan alla. Veroprosentti on niin korkealla kuin mahdollista, eli toimintaa tehostamalla täytyy löytyä ratkaisu, Haapalahti sanoo.

Palvelut puhuttivat myös ehdokkaita

Monet Siikalatvan kuntavaaliehdokkaista pitäisivät esimerkiksi terveyskeskusverkoston entisellään, vaikka säästöjä olisi löydettävä. Taustalla on huoli syrjäseutujen elinvoimasta.

- Säästöjä saatava sosiaali- ja terveysmenoista. Esimerkiksi kotipalveluja voitaisiin lisätä, ehdottaa Matti Tervonen (PS).

Siikalatva sai kuntaliitoksen yhteydessä miljoonia niin sanottua porkkanarahaa, joilla se lyhensi epäedullisia lainoja. SDP:n listoilta kunnanvaltuustoon pyrkivä Ilmari Ojankoski huomauttaa, että porkkanarahat olisi voitu käyttää myös toisin.

- Niitä olisi voitu käyttää enemmän yritystoiminnan hankkimiseen.

Lue seuraavaksi