1. yle.fi
  2. Uutiset

Viidelle syyte Politkovskajan murhasta

Toimittaja Anna Politkovskajan murhan tutkinta etenee. Viisi miestä saa syytteen murhasta ja laittomien aseiden välittämisestä. Murhan varsinainen järjestäjä on todennäköisesti vielä löytämättä.

Ulkomaat
Anna Politkovskajan kuva
Anna Politkovskajan kuva muistomarssilla lokakuun 7. 2010Natalia Kolesnikova / AFP / Lehtikuva

Venäjän oikeuslaitoksen tutkintakomissio nostaa syytteen viidelle miehelle, joita epäillään toimittaja Anna Politkovskaja murhasta. Miehistä kaksi oli jo aiemmin syytteessä samasta asiasta, mutta tuolloin heidät vapautettiin todisteiden puuttumisen vuoksi.

Tutkijoiden mukaan murhan suunnitteli Lom-Ali Gaitukajev, joka vuonna 2006 oli perustanut rikollisorganisaation. Samaan organisaatioon kuului myös entinen poliisi Dmitri Pavljutshenko.

Syytteen mukaan miehet suunnittelivat teon huolellisesti, hankkivat aseet ja jakoivat tehtävät. Toimintaa koordinoi yksi miehistä, Sergei Hadzhikurbanov.

Lokakuun 7. päivä 2006 murha toteutettiin. Miehet olivat valvoneet Politkovskajan talon edustaa ja kun hän saapui autollaan, miehet ottivat hänet kiinni ja ampuivat talon rappukäytävään. Aseen he jättivät murhapaikalle ja pakenivat.

Miehille luetaan syyte murhasta ja laittomien aseiden välittämisestä. Tutkijat uskovat nyt saaneensa riittävästi näyttöä, jotta syyte voidaan tehdä. Seuraavassa vaiheessa puolustuksen edustajat pääsevät tutustumaan tutkintamateriaaliin.

Tutkintakomissio sanoo jatkavansa sen selvittämistä, kuka oli murhan varsinainen tilaaja. Tätä ovat vaatineet myös ihmisoikeusjärjestöt.

Anna Politkovskaja oli tunnettu toimittaja, joka oli tehnyt mm. Tshetshenian tilanteesta useita artikkeleita, jotka olivat kiusallisia vallanpitäjille. Hän työskenteli Novaja Gazeta -lehdessä.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi