Simon terveyspalveluissa riittää työsarkaa

Simon kunnanjohtajan Esko Tavian mukaan Oulunkaaren kuntayhtymän toiminta on vastannut odotuksia, vaikka monet sosiaali- ja terveystoimen kehittämistoimet ovat vielä kesken.

Kunnalliset terveyskeskukset
Simon terveysaseman pääovi.
Kati Siponmaa / Yle

Simon terveyspalveluissa on ongelmia ja paljon kehitettävää. Kunnanjohtaja Esko Tavian mukaan esimerkiksi terveyskeskuksen puhelinvaihteen toiminnassa on ollut ongelmia, jotka ovat johtuneet joko palvelun tuottajasta tai siitä, että järjestelmä ei ole tullut kuntalaisille tutuksi.

Tavian mukaan Oulunkaaren toiminta on ollut kuitenkin odotusten mukaista, mutta monet kehittämistoimet ovat vielä kesken.

- Toki moni asia on vielä kesken ja vaiheessa, mutta kehittämistyö on ollut hyvää. Toki yksittäisiä korjattavia asioita on tälläkin hetkellä kuten esimerkiksi uudet puhelinpalvelujärjestelyt, kun ne on muuttuneet eikä kuntalaiset ole tottuneet niihin. Virhetoimintoja on ollut toimijan päässä, mutta myös tuottajapäässä eli terveyskeskuksessa, sanoo Tavia.

Laitoshoitoa on purettava

Tavian mukaan palveluiden järjestämistä voitaisiin tehostaa, koska Simon palvelurakenne painottuu laitoshoitoon.

- Meidän palvelurakenne on sosiaali- ja terveyspalveluissa keskimääräistä huomattavasti voimakkaammin laitospainotteinen. Sen purkaminen ei tapahdu ihan hetkessä kuten ei myöskään palvelurakenteen muuttaminen siten, että ihmiset pystyisivät asumaan kotona tuettuna pitempään ja pitempään, pohtii Tavia.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveyspalvelujen kulurakenteesta voidaan kuitenkin saada kustannustehokkaampi, mutta vanhat ajat, jolloin terveyskeskuslääkärin puheille pääsi sitkeällä jonottamisella eivät palaa.

- Semmoisia aikoja ei voi enää tullakaan kuin Jounelan aikana, jolloin veivipuhelimella pääsi aina terveyskeskukseen ja kun aamulla alkoi kahdeksan aikaan jonottaa ja jatkoi sitä sitkeästi, niin aina pääsi lääkäriin.