Pirkkalan rautakautinen jousimies metsästi turkiksia arabeille

On onni, että Pirkkalaan päätettiin rakentaa lisää kevyen liikenteen väylää. Pelastuskaivauksilla löytyi nimittäin Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen hyvin säilyneitä luisia nuolenkärkiä. Kunnon puolesta tuhat vuotta vanhat nuolenkärjet olisi voitu valmistaa vasta eilen.

Kotimaa
Arkeologinen kaivaus Pirkkalassa
Mari Siltanen / Yle

Keskellä liejua maantien laidalla on huomioliiveissään savinen porukka. Kylmästä säästä huolimatta kasvoilla käväisee tämän tästä hymy, sillä Pirkanmaan maakuntamuseon väki on saanut yllättyä pelastuskaivauksilla iloisesti monta kertaa. Kaivaminen on mahtavaa, sanoo Päivi Jantunenkin.

- Tämä on ehdottomasti yksi hienoimmista paikoista, joissa olen saanut kaivaa juuri näiden luulöytöjen ansiosta.

Löydöistä ainutlaatuisia ovat rautakautiset nuolenkärjet, joita ei näin hyvässä kunnossa ole aiemmin löytynyt. Lisäksi saven kätköistä on löytynyt koristeltu luinen lusikka.

- Kyllähän täällä huudettiin ja hypittiin ja juostiin toinen toisillemme kertomaan ilosanomaa löydöistä.

Löydöt herättävät kateellisuuttakin

Suomessa on aiemminkin löydetty rautakauden luisia nuolenkärkiä, mutta ne ovat olleet palaneita ja sirpaleina. Nyt löydetyt nuolenkärjet ovat täysin ehjiä, kertoo kaivauksenjohtaja Sami Raninen.

- Ne näyttävät siltä, että ne olisi voitu tehdä eilispäivänä, mutta niillä on todennäköisesti tuhat vuotta ikää.

Löydöt ovat säilyneet luultavasti savimaan ansiosta, mutta lopullista syytä ei ole saatu vielä selville. Kuten Raninen sanoo, löytöpaikassa on jotain erityistä.

Vaikkei kukaan arkeologi sitä myönnä, niin totta kai jokainen on kateellinen kollegalle, joka löytää kaivauksilla jotain poikkeuksellisen hienoa.

Sami Raninen

Nuolenkärkitutkijalle löydöt ovat arvokkaita.

- Kyllähän nämä ovat innostusta ja kateellisiakin kommentteja herättäneet. Vaikkei kukaan arkeologi sitä myönnä, niin totta kai jokainen on kateellinen kollegalle, joka löytää kaivauksilla jotain poikkeuksellisen hienoa.

Pirkkalasta vietiin ehkä turkiksia arabeille

Tällä hetkellä löydöt ovat vielä maakuntamuseon tiloissa, mutta kaivausten loputtua alkavat jälkityöt ja ne kuljetetaan lopulta Helsinkiin säilöön. Löydöt puhdistetaan ensin ja luetteloidaan. Esimerkiksi nuolenkärjistä tutkitaan tarkkaa ajoitusta, käyttöominaisuuksia ja mahdollisia ulkomailta löytyneitä vastineita, kertoo Raninen.

- Tällaiset rautakauden kohteita on tutkittu aika vähän ja tällaiset tuottavat aina jotain uutta informaatiota.

Todennäköisesti pirkkalalainen jousimies on metsästänyt tuhat vuotta sitten itselleen ja perheelleen riistaa ruuaksi ja toisaalta vaatteeksi.

- Turkiksia on tarvittu väestön omaan talvipukeutumiseen, mutta ne ovat olleet sen ajan merkittävin vientituote. Rautakaudella Pohjois-Euroopasta vietyjä turkiksia kulkeutui arabimaailmaan asti.

Vielä on maata jäljellä

Vaatekaupan tarjousmies voisi sanoa tässä kohtaa, että ei siinä vielä kaikki. Pirkkalassa on saatu tutkittua vasta ensimmäinen alue ja toinen on vielä koskematon. Tällä hetkellä aikaa on lokakuun loppuun asti ja ehkä vielä keväällä lisää. Kaikki riippuu siitä missä vaiheessa Pirkkala aikoo alkaa rakentaa kevyen liikenteen väylää, jonka alta löytöjä nyt pelastetaan.

- Meille annetaan tietty aikataulu ja sen puitteissa on kaikki vaan kaivettava.

Toisen alueen, tai solun, kimppuun porukka pääsee jo tiistaina eli aikaa jää pari viikkoa.

- Minulla on sellainen aavistus, että täältä löytyy yhtä ja toista. Tavallaan melkein toivon ettei löytyisi enempää, sillä tämänkin määrän kanssa tulee kiire jälkitöissä. Tietenkin pakko olla tyytyväinen ja kiitollinen, jos jotain löydetään tämänkin päälle. Tämä kaivaus on hyvin merkittävä.