Uusi suunta elämälle unista

Unitutkija Anne Lindholm-Kärki kehottaa pysähtymään ja pohtimaan nähtyjä unia. Niissä piilee paljon voimaa. Unet kulkevat arjen ja intuition rinnalla.

terveys
ANNE LINDHOLM-KÄRKI
Etsimällä vastauksia unissasi näkemiisi asioihin, voit muuttaa jopa elämäsi suuntaa, kertoi psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki aamu-tv:ssä.

Unien kautta saa tietoa omasta itsestä ja apua elämän ratkaisuihin. Ne myös ravitsevat luovuutta, vakuuttaa unitutkija ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki.

- Unessa verytellään aivoja. Unet toimivat ajattelun välineena ja ne auttavat etsimään uudenlaisia näkökulmia mieltä askarruttaviin asioihin.

Unen voi tallentaa muistiin heräämisen jälkeen käymällä sen läpi mielessään pari kertaa. Unet muistaa, kun niistä innostuu, lupaa unitutkija.

- Tutkin joka aamu uniani. Asioiden hoksaamisesta tulee fantastinen olo.

Unitutkija kehottaa pohtimaan etenkin unia, jotka toistuvat.

- Usein nähtyjä unia ja painajaisia kannattaa tutkia. Uskon, että unet ohjaavat meitä kiinnittämään huomiota tärkeisiin asioihin. Pelottavakin asia kannattaa kohdata, jotta sen voi voittaa.

Unista on kuitenkin turha odottaa valmiita vastauksia. Unet eivät myöskään tee valintoja puolestamme vaan niistä kantaa vastuun valveminä.

- Arkielämän tapahtumien ja tunnetilojen lisäksi unta kannatta pohtia suhteessa prosessiin, jota on käymässä läpi. Jos miettii uutta työpaikkaa tai on työttömyysuhan alla, kannattaa miettiä mitä uni kertoo siitä. Unesta nousee esiin toiveita ja pelkoja, jotka auttavat kokonaiskuvan hahmottamisessa.

Lindholm-Kärki varoitaa kuitenkin liiallisesta vatvomisesta.

- Vatvominen ja turha analysointi ovat länsimaisten ihmisten helmasyntejä. Parhaimmillaan unien pohdinta on luovaa ja puskee meitä eteenpäin. Asian jankkaaminen on merkki solmusta.

Unen purkamiseen pääsee kiinni kysymällä itseltä, minkälaiseen tunteeseen on herännyt? Onko tunne ahdistava vai helpottava?