Avaruusteknologiaa vai ajovalot - valitse pölynimuri oikein

Vielä joku vuosikymmen sitten pölynimuri toimi niin, että laite nosti pölyn ilmaan ja viikon kuluttua sama pöly laskeutui takaisin lattialle. Toisin on nykyään, kun imuri todella imee ilmassakin olevan pölyn sisuksiinsa. Hienoimmat mallit irrottavat pölyn ilmasta keskipakoisvoiman avulla. Pöly katoaa huoneistosta jopa 40 000 g-voiman avulla.

ilmiöt
Pölynimuri
Tarja Nyyssönen / Yle

Väittävät, että nykyimurit ovat niin tehokkaita, että mattoja ei tarvitse viedä ulos enää. Vaikka tehoja imureissa nykyään onkin vaikka muille jakaa, ei mikkeliläinen pölynimurikauppias allekirjoita väitettä.

- Kaikkeahan voi aina luvata, mutta kyllä maton kuituihin jää aina muruja ja tomua, joita ei imurilla saa poistettua. Vähintään pari kertaa vuodessa käyttäisin mattoja ulkona, olkoon millainen imuri tahansa kotona, toteaa Mikkelin Carlsonin Tekniset-osaston vastaava Jari Jakonen.

Pyörremyrskyn tehot joka imaisulla

Sitä ei käy kieltäminen, etteikö nykyimureissa tehoja olisi. Moottorien maksimitehot liikkuvat 2400-2600 watin välillä. Imurin imutehoon vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät kuin moottori. Muun muassa suuttimilla on vaikutusta imutehoon. Tehoja lisää entisestään pölypussiton tekniikka.

- Yhä useampi pölynimurimalli on nykyään pölypussiton. Siinä on se etu, että imurin teho säilyy koko ajan samana, vaikka säiliö täyttyisi. Pölypussi kun alkaa täyttyä, heikkenee imurin teho väistämättä, Jakonen kertoo.

Pölypussittoman imurin roskasäiliö
Tarja Nyyssönen / Yle

Tänä päivänä kuuminta hottia pölynimurimarkkinoilla onkin juuri pölypussiton, kukkaa muistuttava englantilainen Dyson. Englantilainen teollisuussuunnittelija James Dyson kehitti pölypussittoman imurin parikymmentä vuotta sitten. Sen lisäksi että imuri on erikoisen näköinen, jopa kaunis, tunnistaa se erilaiset imuroitavat materiaalit.

-Kun imuri siirtyy matolta parketille, se osaa säätää imutehonsa sen mukaan. Poistoilmansuodatuksessa mennään jo niin pitkällä, että 99,95 prosenttia hiukkasista jää imurin sisään.

Huipputeknologiaa imureissa on sekin, että pöly irrotetaan ilmasta keskipakoisvoiman avulla. Jakonen kertoo, että Dysonin imureissa luvataan keskipakoisvoiman olevan jopa 40 000 g:tä.

- Se on vähän kuin tornado. Ilma imetään erittäin voimakkaasti suppiloihin, jotka pienenevät pienenemistään ja samalla erottuu pöly ilmasta. Se on melkoinen mylläkkä mikä siitä syntyy.

Ominaisuudet käyttötarkoituksen mukaan

Pölynimureiden hintahaarukka liikkuu parista kymmenestä eurosta useisiin satoihin euroihin. Vaikka hinta on edelleen ratkaisevin tekijä imurinostossa, vaikuttavat ostopäätökseen myös ulkonäkö, koko ja varusteet.

- Allergikoille ja lemmikkienomistajille on suunniteltu ihan omia imurimallejaan. Ja kyllä esimerkiksi suuttimien määrä ja mallit vaikuttavat ostopäätökseen. Myös painoa jonkin verran tarkkaillaan; siinä on aikamoinen kuljettelu jos omakotitalossakin toiseen kerrokseen kantelee liki 9 kiloista laitosta.

Pölynimurin suutin.
Tarja Nyyssönen / Yle

Eikä pelkästään se, mille imuri näyttää, vaan myös se mille se kuulostaa, vaikuttaa hankintapäätöksen tekemiseen.

- Kerran eräs kerrostalossa asuva nainen osti vähän arvokkaamman imurin, joka oli tehokas mutta kovaääninen. Jonkun ajan kuluttua hän tuli sen vaihtamaan, kun naapurit olivat valittaneet metelistä. Nainen tykkäsi imuroida myöhään illalla ja ääni oli liikaa naapurisovulle.

Rikkaimuri ajovaloilla

Robotti-imureita ei Jakosen putiikissa myydä. Niissä on vielä paljon kehitystyötä tehtävänä, ennen kuin ne oikeasti ajavat asiansa, mies tokaisee. Robotti-imuri on ilmankostuttimen kokoinen laite, joka kulkee itsekseen ympäri asuntoa ja siivoaa omatoimisesti napinpainalluksella.

- Ehkä jossain pienessä kerrostaloasunnossa robottia voisi harkita, mutta jos on yhtään enemmän hiekkaa ja roskia lattialla, ei se jaksa kunnolla siivota.

Sen sijaan vanhoja kunnon rikkaimureita Jakoselta kyllä löytyy. Ja niitä myydään koko ajan, vaikka ne eivät täysikokoista imuria korvaakaan.

- Nämä ovat niin käteviä, kun ei tarvitse isoa imuria etsiä siivouskomerosta. Pieni tehokas imuri mahtuu olemaan keittiön nurkassa, josta se on helppo ottaa aamupalan jälkeen ja imuroida muruset pois. Ja joissakin malleissa on jopa ajovalot, että voi vaikka pimeässä imuroida, Jari Jakonen veistelee.