Perussuomalaisilta "Robin Hood" -varjobudjetti

Perussuomalaiset pitää hallitusta talouspoliittisesti halvaantuneena. Puolue esittää verotuksen oikeudenmukaistamista ja kasvupakettia pk-yrityksille.

politiikka

Perussuomalaiset on julkaissut oman vaihtoehtonsa ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi.

Puolue luonnehtii sitä "oikeudenmukaiseksi Robin Hood -budjetiksi", englantilaisen kansantaruston lainsuojattoman hahmon mukaan. Robin Hood tuli tunnetuksi siitä, että hän varasti rikkailta ja antoi köyhille.

Perussuomalaiset ehdottaa muun muassa marginaaliveron korottamista 29,75 prosentista 32 prosenttiin yli 70 300 euroa vuodessa ansaitsevilta. Lisäksi puolue esittää, että yli 100 000 euroa ansaitsevien veroprosentti nousisi noin 32:sta 36:een. Korotuksilla lisättäisiin verotuloihin puolueen mukaan sata miljoonaa euroa.

Puolue ehdottaa myös 0,8 prosentin varallisuusveron keräämistä 300 000 euroa suuremmasta omaisuudesta.

Pieni- ja keskituloisten verotusta puolue ei kiristäisi. Arvonlisäveron korotuksen puolue peruisi, koska se kolhii sen mukaan eniten pienituloisia nostamalla ruoan, lääkkeiden ja asumisen hintoja.

Loppupeleissä se on pieni kustannus yrityksille.

Kaj Turunen

Puolue vaatia verokannustimia pk-yrittäjien tukemiseen. Se esittää muun muassa alv:n alarajan nostamista.

- Suoriin tukiin perustuva yritystukijärjestelmä on tehoton, ja suurimmat hyödynsaajat Nokian kaltaisia suuryrityksiä, puolue sanoo.

Samalla perussuomalaiset palauttaisi yritysten Kela-maksun, jonka toimivuuden se kyseenalaistaa kansainvälisiin tutkimuksiin vedoten. Säästöjä syntyisi puolueen mukaan noin miljardi euroa.

- Loppupeleissä se on pieni kustannus yrityksille, sanoo puolueen kansanedustaja Kaj Turunen.

Kehitysyhteistyörahoja perussuomalaiset leikkaisi 270 miljoonaa euroa, ja puoluetukea 15 prosenttia nykyisestä tasosta.

Puolue pyrkisi myös säästämään 50 miljoonaa euroa maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen osoitetuista kustannuksista sekä tiukentamaan turvapaikka- ja perheenyhdistämismenettelyä.