Koe uusi yle.fi

Sosiaali- ja terveydenhuolto sairaanhoitopiirien kokoisille alueille Lapissa

Pohjois-Suomeen halutaan kuusi sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta, joista neljä muodostuisi nykyisten sairaanhoitopiirien alueille. Yhteistoiminta-alueet vastaisivat paitsi erikoissairaanhoidosta, myös lähes kaikesta nykyisin kuntien hallinnoimasta sosiaali- ja terveyshuollosta.

sosiaali- ja terveyshallinto
Ambulansseja
YLE / Raimo Torikka

Lappi, Länsi-Pohja, Kainuu ja Keski-Pohjanmaa muodostaisivat kukin yhteistoiminta-alueen, Pohjois-Pohjanmaalla olisi kaksi yhteistoiminta-aluetta. Näin esittävät aluekokeiluhankkeen selvitysmiehet raportissaan.

Tulevaisuudessa yhteistoiminta-alueet huolehtisivat omalla alueellaan paitsi kuntalaisten erikoissairaanhoidosta, myös perusterveydenhuollosta ja soveltuvin osin sosiaalihuollon palveluista, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtava lääkäri Eva Salomaa.

Oulun yliopistollinen sairaala vastaisi vaativasta erikoissairaanhoidosta, kuten nykyäänkin. Tavoitteena on, että tämä niin sanottu erityisvastuualue olisi jatkossa yhteistoiminta-alueiden omistama.

Salomaan mukaan tämä tarkoittaa, että erityisvastuualueelle tulisi oma hallitus ja valtuusto, jossa olisi edustajia yhteistoiminta-alueilta. Lopulta erityisvastuualue olisi palvelujen järjestäjä ja tilaaja. Aluekokeiluhankkeen selvitysmiehet ovatkin esittäneet, että Kela-rahoitus voisi tulevaisuus ohjautua suoraan erityisvastuualueille.

Nykyään OYS on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin omistuksessa.

Yhteistoiminta-alueet aloittaisivat toimintansa vuoden 2016 alusta, erityisvastuualue taas vuonna 2018. Selvitysmiesten raportti on esitetty tiistaina keskeisille pohjoissuomalaisille kuntapäättäjille Oulussa.

Aluekokeiluhanke on Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien tilaama. Tavoitteena on ollut selvittää tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismalleja Pohjois-Suomen erityispiirteet huomioiden.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"