1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtuutetuilla on vielä valtaa

Politiikan tutkija arvioi, että sekä ehdokkailla että äänestäjillä voi olla vaikeuksia hahmottaa, mistä kuntavaaleissa on kysymys. Tutkija torjuu kuitenkin väitteet siitä, että valtuustoilla ei olisi enää kunnissa valtaa.

Kotimaan uutiset
YLE Keski-Suomi

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. lokakuuta ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 28. päivä lokakuuta. Monelle tuntuu kuitenkin edelleen olevan epäselvää, millaisista asioista kuntavaaleissa ylipäätään äänestetään.

- Tuntuu siltä, että poliitikotkaan eivät tiedä. Puolueet tarjoavat yleishöttöä tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta ja kokonaispalettia on vaikea ymmärtää, sanoo vapaa politiikan tutkija Timo J. Tuikka.

EU-politiikka sotkee kuntavaaleja

Tutkijan mielestä kunnallisvaalien äänestyspäätöstä vaikeuttaa myös se, että paikallisvaaleihin on sekoitettu EU-politiikkaa.

- Varsinkin perussuomalaisten Timo Soini käyttää eurokriittisyyttä tietosesti propaganda-aseenaan, Tuikka muistuttaa.

Julkisuudessa käyty Eurooppa-väittely voi hämärtää äänestäjien käsitystä siitä, että valtuustojen tehtävänä on kuitenkin kuntien peruspalvelujen järjestäminen - jossa siinäkin riittää Tuikan mukaan hahmottamista.

- Kuntasektori on niin monimuotoineni, että vaikka yhdeltä alalta olet asiantuntija, niin miten se kokonaispaletti siinä pyörii. Että jos on terveydenhuoltoa ja koulutusta ja vanhustenpalvelua ja yritysten aseman turvaamista, niin se onkin melkoinen velho, joka taitaa tämän kokonaissektorin.

Ei pelkkiä kumileimasimia

Tuikka arvelee, että monelle uudelle kuntavaltuutetulle tulee yllätyksenä, kuinka vähän todellista politiikan paikkaa kunnissa loppujen lopuksi on olemassa.

- Suurin osa on hallinnointia, hän toteaa.

Mutta vaikka valtion ohjaus ja lakisääteiset tehtävät sitovat kuntia, tutkija uskoo, että valtuustoilla on vielä valtaa.

- Tässä tilanteessa valtuutetuilla on suuri rooli siinä, että miten ylipäätään saadaan kuntien tai kaupunkien talous toimimaan, Tuikka muistuttaa.

Ja jos tutkija saisi päättää, valtuutettuja ei valittaisi suhteellisella vaalitavalla.

- Puolueet saisivat laittaa edelleen ihan normaalisti ehdokkaita, mutta sitten laskettaisiin vain ihan absoluuttisesti, miten paljon saisi ääniä ja sen perusteella menisi läpi.

Lue seuraavaksi