Sote-uudistus jumittaa: Sekoilua ja huonoa johtamista

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ei ole saatu päätöksiä aikaiseksi. Taustalla on vaikeus sovittaa yhteen vahva erikoissairaanhoito ja heikko perusterveydenhuolto. Kyse on myös huonosta johtamisesta. Lisäksi kuntauudistusta ja sote-uudistusta on vaikea sovittaa yhteen.

Ajankohtainen kakkonen
Pyörätuoli.
Yle

Sote-uudistus on kärsinyt huonosta johtamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän puheenjohtajat ovat vaihtuneet tiuhaan. Puhetta ovat johtaneet sekä sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki, että nyttemmin peruspalveluministerin valtiosihteeri Sinikka Näätsaari.

STM:n nykyinen kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee nimitettiin melkein puheenjohtajaksi. Irtiotot ja eriävät mielipiteet ovat olleet arkipäivää. Eronnut kansliapäällikkö teki jopa oman esityksensä, josta ministerit sanoutuivat heti irti.

Sote-uudistuksesta vastaava ministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) kiistää sen, ettei hän olisi kyennyt ohjaaman työskentelyä.

- Minä en ole itse vetänyt näitä kyseisiä kokouksia, olen kyllä antanut hyvin selkeät ohjeet, sanoo peruspalveluministeri.

"On mennyt näpertelyksi"

Asiantuntijaryhmän jäsen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo, että työryhmää olisi kyllä voinut johtaa paremmin ja paremmin olisi voinut myös asettaa isompia maaleja ja tavoitteita työskentelylle.

- Se on mennyt sellaiseksi pieneksi näpertelyksi, usein keskustellaan aika vähämerkityksellisistä asioista, joihin käytetään tavattoman paljon aikaa, sanoo Itkonen.

Perusterveydenhuollon ja peruspalvelujen vahvistamisesta on puhuttu koko 2000-luku. Kuitenkin suuri osa lääkärien viroista on mennyt erikoissairaanhoitoon. Sinne kuluu myös kaksi kolmasosaa rahoista.

- Toivoisi, että peruspalvelujen asemaa vahvistettaisiin. Ne ovat tavalliselle kansalaiselle erittäin tärkeitä. Yliopistosairaalan erityistason hoitoa ihminen tarvitsee ehkä kerran elämässään, muistuttaa toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Sote-uudistusta ja kunta-uudistusta on vaikea sovittaa yhteen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että molempia ei pystytä toteuttamaan niin, että tuloksena olisi ihanteellinen ratkaisu.

Syntymässä näyttää olevan 20 000 asukkaan peruskuntia ja 50 000 ja 100 000 hengen sote-alueita. Kriitikoiden mielestä tällaiset väestöpohjat ovat liian pieniä.

- Jos terveydenhuoltoa järjestetään vain 50 000 väestöpohjissa, niin erikoissairaanhoito tulee jyräämän perusterveydenhuollon, sanoo Kelan terveysturvatutkimuksen päällikkö Hennamari Mikkola.

Ministeri on huolissaan

Peruspalveluministeri kiistää, että sote-uudistus olisi joutunut antamaan periksi kuntauudistukselle.

- Minun mielestäni on koko ajan ollut hyvin selkeää, että sosiaali- ja terveyspalveluja ei voi viedä eteenpäin kompromissiratkaisuna.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on vaakalaudalla. Miten käy sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen? Asiantuntijaministeri on huolissaan, vastuuministeri ei ole.

- Nyt on kyse todella suuresta mahdollisuudesta. Meillä on nyt se ikkuna auki, ja tämä mahdollisuus tulee käyttää hyväksi, sanoo Guzenina-Richardson.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) sanoo, että uudistusta on yritetty kauan.

- Olen huolissani. Nyt tarvitaan päätöksiä, sanoo Risikko.