1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain aivokalvontulehdusepidemialle "ei näy loppua"

Viranomaiset epäilevät, että kipulääkkeenä käytetyn steroidin lisäksi muutkin lääkkeet ovat saattaneet levittää aivokalvontulehdusta aiheuttavaa sieni-infektiota.

Yhdysvalloissa pilaantuneiden lääkkeiden aiheuttama aivokalvontulehdusepidemia ei ole lähelläkään loppua, sanoi johtava terveysasiantuntija tiistaina. Epidemia on tähän mennessä tappanut 15 ihmistä ja sairastuttanut lähes 200 muuta.

Nashvillessa toimivan Vanderbiltin yliopiston tartuntatautien asiantuntija William Schaffner arvioi CBS-kanavan aamutv:ssä, että tartuntatapausten määrä nousee lähiviikkoina. Schaffner toisti viranomaisten maanantaisen arvion siitä, että useampi kuin yksi lääke olisi levittänyt aivokalvontulehduksen aiheuttavaa sieni-infektiota.

- Emme ole lähelläkään tämän ongelman loppumista. Näemme yhä lisää potilaita, joiden raportoidaan sairastuneen ja meidän täytyy hoitaa vielä monia tästä eteenkin päin, Schaffner sanoi.

Pilaantuneiden lääkkeen, kipulääkkeenä pistoksina käytetyn steroidin, epäillään olevan lähtöisin massachusettsilaisesta farmasiayrityksestä. Liikkeellä saattaa kuitenkin olla enemmänkin pilaantuneita lääkkeitä. Nyt tutkitaan myös muun muassa saman yrityksen valmistamaa sydänlääkettä, joka on saattanut aiheuttaa tartunnan.

Epidemia on levinnyt nyt 15 osavaltioon Yhdysvalloissa.