Tutkija: Obama voitti tv-väittelyn hiuksenhienosti

Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista toteaa, että väittelyssä tuli selväksi ennen kaikkea Barack Obaman ja Mitt Romneyn visioerot.

USA:n presidentinvaali
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak Yle TV1:n Aamu-tv:n vieraana.
Yle

Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailussa ehdokkaat ovat juuri mitelleet toistamiseen tv-väittelyssä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak toteaa, että toinen tv-väittely oli huomattavasti tasaisempi kuin ensimmäinen.

- Jos pitää valita, sanoisin, että Obama oli hiuksenhieno voittaja tässä väittelyssä.

Ylen aamu-tv:ssä haastateltu Salonius-Pasternak toteaa, että aikaisemmin arviot väittelyn voittajasta tehtiin keskustelun loppupuolella, mutta nykyään arviot tehdään jo väittelyn ensimmäisistä sekunneista alkaen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

- Se, kumpi katsottiin voittajaksi, riippuu paljolti kanavasta. Jos katsoi Fox News -televisiokanavaa, Romney sai ainakin tasapelin. Selvästi demokraateille kallellaan oleva NBC taas oli sitä mieltä, että Obamalle tuli mahtava voitto.

Suuret näkemyserot tulivat selväksi

Toisessa tv-väittelyssä kysymyksiä Obamalle ja Romneylle esittivät galluporganisaation valitsemat kansalaiset. Kysyjinä oli tällä kertaa nimenomaan sellaisia kysyjiä, jotka eivät olleet vielä ratkaisseet kantaansa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Salonius-Pasternak uskoo, että kysymysten perusteella moni kysyjistä oli jo valinnut ehdokkaansa.

Selkein viesti äänestäjille olivat linjaerot ehdokkaiden välillä. Romneyn mielestä valtiolla pitäisi olla minimaalinen rooli yhteiskunnassa ja vain yksityissektorien tulisi luoda työpaikkoja. Lisäksi rikkaiden verotusta olisi kevennettävä muiden ohella.

Obama puolestaan näkee, että valtiolla on tärkeä rooli työpaikkojen luomisessa, ja vastuu tulevaisuuden rakentamisesta pitäisi jakautua tasaisemmin. Heidän, joilla on enemmän, pitäisi myös maksaa enemmän.

- Nyt on oikeasti kyse siitä, mihin suuntaan Yhdysvaltoja pitäisi viedä, Salonius-Pasternak kiteytti tv-väittelyn sisällön.