HRW: Gaddafin surmaamiseen jälkeen tehtiin joukkomurha

Ihmisoikeusjärjestön mukaan libyalaisesta hotellista tuli joukkomurhan näyttämö, kun kapinalliset olivat kukistaneet Libyan johtajan Muammar Gaddafin. Myös Gaddafi tapettiin pidätettynä, Human Rights Watch epäilee.

Ulkomaat
Muammar Gaddafi kapinallisten käsissä pidätyspäivänään Sirtessä vuonna 2011.
Reuters-TV

Libyan kapinalliset surmasivat teloitustyyliin kymmenittäin Libyan johtajan Muammar Gaddafin sotilaita ja luultavasti myös Gaddafin itsensä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Sen raportin mukaan kapinalliset tekivät Sirten kaupungissa sijaitsevasta hotellista teloituskeskuksen voitettuaan ratkaisevan taistelun Gaddafin joukkoja vastaan.

Lähes 60-sivuisessa selonteossa seurataan Gaddafin elämän viimeisiä tunteja. Gaddafi tukijoineen yritti pakoa Sirtestä mutta läntisen sotilasliiton Naton ilmaisku pysäytti hänet, jolloin läheisen Misratan kaupungin soturit kävivät saattueen kimppuun. Misrata oli kärsinyt pahoin Gaddafin joukkojen piirityksestä, ja HRW:n saamien todisteiden mukaan se kostettiin Gaddafille ja hänen saattajilleen.

Todisteiden joukossa on kännykkävideo, jolla kapinalliset pahoinpitelevät suurta joukkoa pidättämiään Gaddafin sotilaita. Ainakin 17 videolla ollutta miestä tunnistettiin sittemmin niiden 50:n joukosta, joiden ruumiit löytyivät sirteläisestä hotellista. Joidenkin kädet oli yhä sidottu selän taakse.

Heikko valtakoneisto suvaitsee entisiä kapinallisryhmiä

HRW:n saamien videotodisteiden perusteella Gaddafi pidätettiin hengissä, joskin hänellä oli verta vuotava päävamma. Videoille on taltioitu, miten kapinalliset aiheuttivat lisävammoja hakkaamalla ja pistimillä, ja ambulanssiin nostettaessa Gaddafi näytti elottomalta, HRW kertoo.

Järjestön todisteet kyseenalaistavat Libyan viranomaisten väitteen, jonka mukaan Gaddafi kuoli ristitulessa ennen pidättämistään.

Myös Gaddafin poika Muatassim pidätettiin kapinallisten kuvaamien videoiden mukaan hengissä mutta päätyi Misratan ruumishuoneelle isänsä viereen. HRW:llä on vastaavaa näyttöä myös useista muista nimetyistä vainajista. Kaikkiaan uhreja on sen mukaan 66.

HRW muistuttaa, että pidätettyjen sotilaiden tappaminen on sotarikos. Libyan velvollisuus on tutkia väitteet, järjestö sanoo.

Libyassa vietetään ensi viikolla vapauden päivää, kun Sirten valloittamisesta tulee kuluneeksi vuosi. Entisillä kapinallisilla on edelleen suuri rooli Libyan turvallisuuden valvomisessa, koska maalta puuttuu vahva armeija tai muut viralliset turvallisuusjoukot. Hallitus on nimennyt osan entisistä kapinallisryhmistä laittomiksi, osan "siedettäviksi".

Lähteet: Reuters, AFP, AP