1. yle.fi
  2. Uutiset

Johtava japanilaispoliitikko hämmentää saarikiistaa

Shinzo Aben vierailu sotamuistomerkillä on omiaan kiristämään Japanin ja Kiinan välejä. Kiistasaarten vesillä on ensi kertaa käynyt Kiinan sotalaivoja.

Ulkomaat
Henkilö polvistuu Yasukunin muistomerkillä Tokiossa 15. elokuuta 2012.
Kimmasa Mayama / EPA

Japanin ja Kiinan suhteet joutunevat lisäkoitokselle, kun Japanin todennäköinen tuleva pääministeri Sinzho Abe vierailee kiistellyllä sotamuistomerkillä. Yasukunin muistomerkillä kunnioitetaan sodissa kuolleita japanilaisia, myös niitä 14:ää johtajaa, jotka on todettu toisen maailmansodan sotarikollisiksi.

Abe vierailee avustajansa mukaan Yasukunilla keskiviikkoiltana osana japanilaisten syysjuhlaa. Abe valittiin viime kuussa johtamaan suurinta oppositiopuoluetta liberaalidemokraatteja. Puolue on mielipidekyselyjen perusteella ensi vuoden vaalien selvä voittaja.

Ministerien Yasukuni-vierailut ovat toistuvasti raivostuttaneet kiinalaisia ja korealaisia, joiden mielestä ne osoittavat välinpitämättömyyttä Japanin sodanaikaisia julmuuksia kohtaan. Monien mielestä rikokset ovat Japanilta yhä selvittämättä ja hyvittämättä.

Nykyinen pääministeri Yoshihiko Noda ei ole muistomerkillä käynyt, eikä Abekaan vieraillut siellä aiemmalla pääministerikaudellaan, mutta sitä ennen hän teki useita vierailuja. Vuonna 2006 tuolloisen pääministerin Junichiro Koizumin rukoushetki Tokion keskustassa sijaitsevalla Yasukunilla raivostutti Kiinan ja Etelä-Korean ja johti huipputapaamisen peruuntumiseen.

Saarikiista ei ota laantuakseen

Japanilainen sotilaslentokone ilmoitti keskiviikkona havainneensa seitsemän kiinalaista sotalaivaa Japanin ja Kiinan kiistasaariston Senkakun eli Diaoyun vesillä.

Kiinan mukaan alukset, jotka olivat lähimmillään vajaan 50 kilometrin päässä yhden saaren rannasta, ovat tavanomaisella harjoitusmatkalla.

Japanin puolustusministeriön mukaan alukset eivät purjehtineet kohti saaria, mutta Kiinan laivaston ei ole aiemmin havaittu käyttävän kyseistä kapeaa meriväylää matkallaan Tyynellemerelle.

Japani pitää vesiä ominaan, mutta niiden käyttäminen ei ole muillekaan ole laitonta. Ehkä kiinalaisalukset halusivat vain välttää lähestyvän myrskyn, Japanin puolustusministeriöstä pehmennetään.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi