Avaruudesta löytyi Maan kaltainen planeetta

Meitä lähimmässä aurinkokunnassa sijaitseva planeetta on poikkeuksellisen samanlainen kuin Maa. Kylään ei kannata lähteä - planeetan pinta on 1 200-asteinen ja matka veisi kymmeniä tuhansia vuosia - mutta löytö antaa paljon pontta elämän etsinnälle avaruudesta.

tiede
Maan kaltainen plneetta Alpha Centauri B tähden lähellä

Eurooppalaiset astronomit ovat löytäneet aurinkokuntamme lähinaapurista planeetan, joka on massaltaan niin Maan kokoinen, että kauempana emotähdestään se voisi olla erittäin lupaava kohde elämän etsinnälle. Jo tällaisenaan havainto antaa uutta puhtia sille olettamukselle, ettei Maa ole maailmankaikkeuden ainoa paikka, jossa on elämää.

Alfa Centauri B -tähteä kiertävä vielä nimeämätön planeetta ei itsessään voi olla elämän tyyssija, koska se aivan liian kuuma, pinnaltaan 1 200-asteinen. Massansa puolesta se kuitenkin on lupaava esimerkki siitä, ettei avaruudesta ole mahdotonta löytää Maan kaltaisia planeettoja.

Alfa Centauri B kuuluu kolmen tähden aurinkokuntaan, joka kosmisessa mittakaavassa on aivan oman aurinkokuntamme kynnyksellä, 4,3 valovuoden päässä. Silti se on liian kaukana, jotta planeetta olisi nähtävissä Maasta edes tehokkaimmilla nykylaitteilla. Lento sinne veisi ihmiseltä nykykeinoilla kymmeniä tuhansia vuosia.

Painovoima paljasti planeetan

Eksoplaneetoille tyypilliseen tapaan myös uusimman löydön paljasti hetkahtelu: läheltä kulkevan planeetan painovoima heiluttaa emotähteä. Pikkulapsen ryömimisvauhtiin verrattu liike havaittiin Chileen sijoitetulla eurooppalaisella spektrografilla ja varmistettiin nelivuotisella tarkkailulla.

Ensimmäinen eksoplaneetta eli oman aurinkokuntamme ulkopuolinen planeetta havaittiin vuonna 1995. Sen jälkeen on varmistettu miltei 850 planeetan olemassaolo ja 2 300 odottaa varmistusta. Todellinen määrä arvioidaan miljardeiksi. Tunnetuista planeetoista juuri uusin on massaltaan lähinnä Maata.

Astronomien tavoitteena on löytää Maan kokoinen kiviplaneetta jonkin tähden "kultakutrivyöhykkeeltä". Kiertoradan on oltava riittävän lähellä tähteä, jotta planeetalla voi olla sulaa vettä, mutta riittävän kaukana, ettei pinta ole liian kuuma tai peräti sulaa laavaa, kuten Alfa Centauri B:n kiertolaisella.

Tutkijat uskovat, että myös Alfa Centauri B:n "kultakutrivyöhykkeeltä" löytyy planeettoja, joissa saattaa olla edellytyksiä elämälle.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset