Pia Lunkka kirjoitti uutuusteostaan kehdon äärellä

Kotkalaisnäyttelijätär otti käsikirjoittajan roolin uudessa Maru, Lari ja Orbisonin Roy -näytelmässä. Käsikirjoittajan sanoma näytelmässä on, että kaikki perheet ovat arvokkaita ja perhe voit olla vaikka sinä yksin.

kulttuuri
Näyttelijöitä näyttämöllä esityksessä Maru, Lari ja Orbisonin Roy
Käsikirjoittaja Pia Lunkka (keskellä) yhdessä Laria esittävän Sami Rikan ja Marua esittävän Katri Herralan kanssa.Juha Helviö

Karhulan Työväennäyttämön estradilla saa sunnuntaina ensi-iltansa koko perheen musiikkinäytelmä Maru, Lari ja Orbisonin Roy. Kotkalaisnäyttelijä Pia Lunkan käsikirjoittaman näytelmä kertoo Matalaisten perheestä.

Käsikirjoittajan sanoma näytelmässä on, että kaikki perheet ovat arvokkaita ja perhe voit olla vaikka sinä yksin. Pia Lunkka työsti käsikirjoitusta useita vuosia.

- Kirjoittelin tätä näytelmää henkeni pitimiksi joskus kahdeksan vuotta sitten, kun valvoin pienen lapsen kanssa, Lunkka kertoo.

Lunkka on tehnyt pitkän uran näyttelijänä. Näyttelijänä hän on oppinut, miten dialogit, rytmit, kohtaukset ja tarinat asettuvat käsikirjoitukseen.

- Käsikirjoitus on varmaan sellaista näyttelijän mielikuvitusmaailman tuotetta. Näytteleminen on ollut minulle sellainen mielikuvitusareena, jossa olen levännyt ja voinut hyvin.

Lunkka on vuosien varrella tehnyt useita musiikkinäytelmärooleja Kotkan kaupunginteatterissa. Myös Maru, Lari ja Orbisonin Roy -näytelmästä tuli musiikkinäytelmä.

- Minulle oli sydämenasia, että siitätulee koko perheen näytelmä. Ajattelin myös, että siinä olisi kiva olla lauluja ja rytmisiä elementtejä, Lunkka sanoo.

Käsikirjoitus on varmaan sellaista näyttelijän mielikuvitusmaailman tuotetta.

Pia Lunkka

Rokilla höystettyä nykymusiikkia

Säveltäjäksi tuotantoon otettiin kapellimestari Ari Ismälä Kotkan kaupunginteatterista. Ismälä rakastui tarinan riimeihin ja musiikki syntyi nopeaan tahtiin.

- On kiva lähteä tekemään, kun laulujen teksteissä on ideaa ja uusia riimejä. Niitä on mukava lähteä purkamaan musiikiksi, Ismälä kertoo.

Ismälä ei näe perhenäytelmän musiikkia pelkkänä lastenmusiikkina. Hän luonnehtii musiikkia nykypäiväiseksi, jossa on mukana rokin vivahteita.

- Hämmästyin kovasti joskus varmaan 20 vuotta sitten, kun alettiin tehdä lasten rokkilevyjä. Tähän se on mennyt. Enää ei jänöjussi kelpaa, vaan pitää olla särökitaraa ja sellaista, Ismälä tuumaa.

Näytelmän ohjaaja on Jouni Henttu, joka on työstänyt tekstiä Lunkan kanssa noin vuoden ajan. Ohjaajan mukaan teksti elää vieläkin, vaikka ensi-iltaan ei ole enää viikkoakaan aikaa.

- Pian tekemistä, erittäin hyvistä pohjista on laajennettu skaalaa moneen suuntaan. Jotain on poistettu, mutta enemmän on tullut tilalle, Henttu sanoo.

Maru, Lari ja Orbisonin Roy -näytelmän kantaesitys nähdään Kotkassa Kulttuuritalo Kyminsuussa. Esityksiä on buukattu joulukuulle saakka.