Pekka Räty - kun teatteri ei riitä

Teatterin lisäksi konkarinäyttelijä on halunnut jättää puumerkkinsä yhteiskuntaan. EY-päätös eduskunnassa ja Akseli Koskelan rooli Väinö Linnan silmien alla ovat olleet uran merkittävimmät hetket.

teatteritaide
Pekka Räty
Imatralla työskentelevällä Pekka Rädyllä riittää haasteita niin teatterissa kuin politiikassakin.Yle Etelä-Karjala

Karjalaisuus näkyy Pekkä Rädyssä minne ikinä hän kulkeekin. Tie on vienyt Pohjois-Karjalan Enosta pellon laidalta elokuviin ja estradien kiintotähdeksi.

- Alunperin en ollut kiinnostunut teatterista lainkaan, mutta keskikoulun 5. luokalla kuulin mahdollisuudesta päästä Kööpenhaminaan, jos liityn kesäteatteriin, kertoo Räty.

Tuolla matkakiihokkeella oli pitkälle kantavat seuraukset.

- Ensimmäisessä Tukkijoella näytelmässä oli mukana mahtava porukka, johon kuului myös edesmennyt äitini. Siitä lähti liikkeelle näyttelijäurani harrastajateatterista Tampereen Yliopistoon ja Lahden sekä Seinäjoen kautta Imatralle, summaa teatterikonkari.

Puumerkki yhteiskuntaan

Pekka Rädyn halu vaikuttaa teatterilavojen ulkopuolella vei hänet politiikkaan.

- Minulle ei koskaan ole pelkkä teatterissa ja elokuvissa näytteleminen riittänyt, vaan olen halunnut tehdä puumerkkini yhteiskuntaa.

Puolueuskolliseksi Rätyä ei voi mainita, sillä urallaan hän on edustanut Vihreitä, SDP:tä ja Keskustaa, jonka värejä näyttelijä kantaa näissäkin kuntavaaleissa. Huippuhetkensä politiikassa Räty koki kansanedustajana 90-luvun alussa, jolloin eduskunta päätti hakea EY:n jäsenyyttä.

- Kyllä silloin tuntui, että ollaan tekemässä isoja asioita. Jälkeenpäin on tullut pohdittua, tuliko silloin toimittua oikein vai väärin, puntaroi jäsenyyden puolesta äänestänyt Räty.

- Kuitenkin, jos kokonaisuutena ajattelee, niin kyllä Suomen on järkevämpää toimia Euroopan Unionin ja euron kautta.

Linna pysätti

Teatterin ja elokuvien puolelta muisteltavaa löytyy politiikkaankin enemmän, mutta 40-vuotisen uran kohokohdat löytyvät nopeasti.

- Menen minne vain, niin minut muistetaan Simpauttajan Ryynäsen Impan roolista. Suomalaiset miehet osaavat tuon elokuvan ulkoa vielä näinäkin päivinä paremmin kuin minä konsanaan, nauraa Räty.

Toinen mieleenpainuva hetki oli Lahden kaupunginteatterissa, kun yleisöstä oli itse Väinö Linna.

- Esitin Akseli Koskisen roolia suuren maistron silmien alla ja sain vielä hyväksynnän tulkinnalleni. Se oli pysäyttävä hetki ja ymmärsin, että uravalintani on ollut oikea, muistelee Räty.

Seuraavan kerran Pekka Rädyn voi nähdä teatterilavalla Imatralla Tontut suutareina esityksessa, joka saa ensi-iltansa 2.11.2012.